Omega-3 bom

Evert BerkelaarBlog7 Comments

Kabeljauwlever… In eigen olie… De meeste mensen gaan niet watertanden bij de gedachte hieraan. Toch raad ik aan eindeloos te experimenteren hiermee, want dit voedingsmiddel bevat werkelijk een bom aan omega-3.

Kabeljauwlever in eigen olie kan je kopen van de merken Princes en Deepblue. Die van Princess heeft mijn voorkeur omdat die per calorie en totaal het meeste omega-3 bevat. De meeste reguliere supermarkten hebben dit in het assortiment.

De bèste omega-3

Er zijn drie soorten omega-3. Het essentiële ALA, dat veel in plantaardige producten voorkomt zoals lijnzaadolie, en DHA en EPA dat we in dierlijke bronnen vinden (en enkele algen). Dieren die planten met ALA eten kunnen daar DHA en EPA van maken. Mensen kunnen dat ook, maar wij zijn daar ronduit slecht in. Gedurende de evolutie hebben we hoogstwaarschijnlijk voldoende DHA en EPA binnengekregen met de voeding om niet goed te worden in de productie er van. In de tegenwoordige tijd, waar wij nog slechts weinig DHA en EPA met de voeding binnen krijgen is dat een probleem. We moeten dus op zoek naar DHA en EPA.

10,2 gram DHA en EPA per blikje

In een blikje kabeljauwlever in eigen olie van Princess zit 10,2 gram omega-3. Werkelijk fenomenaal. Omega-3 is vet en dus niet water-oplosbaar. Anders dan met de water-oplosbare vitamines plas je een teveel dus niet zomaar uit. Het is dus prima om één keer per week zo’n blikje te nemen. Daar heb je de hele week iets aan.

Er is nog meer!

Behalve omega-3 vind je in de lever natuurlijk ook hoge concentraties B-vitamines en 4500 microgram vitamine A. Lever is orgaanvlees en dat zouden veel mensen vaker moeten eten. Je slaat hiermee dus twee vliegen in één klap.

Zeer goedkoop

Als je de hoeveelheid DHA en EPA uit kabeljauwlever binnen wilt krijgen uit pillen dan ben je duur uit. Door dat blikje betaal je nergens meer dan € 2,00. Maar als je dezelfde hoeveelheid DHA en EPA binnen wilt krijgen uit bijvoorbeeld Solgar Fish Oil Concentrate 1000mg dan moet je daarvoor 43 pillen slikken en ben je € 17,00 armer. Kies je voor een algenproduct zoals Testa omega-3 algenolie moet je 25 pillen slikken en ben je € 9,50 kwijt. Wie op de centen moet letten kiest dus voor deze blikjes kabeljauwlever.

Delicatesse

Kabeljauwlever is een delicatesse. Net zoals bijvoorbeeld oesters. Dit betekent in de praktijk dat de meeste mensen er van gruwelen en een kleine groep mensen het lekker vindt. De lever is echter nog maar het begin. Als je alle omega-3 binnen wilt krijgen moet je de olie ook opeten!

Wat ik er zelf graag mee doe

Meestal maak ik een salade met dun gesneden prei, wat andere groentes (kool, paprika, sla etc) en enkele rozijntjes. De prei en rozijntjes zijn zeer uitgesproken smaken wat de smaak van de olie en de kabeljauwlever voor mij voldoende verdoezelt.
Als ik nog meer haast heb … tja… dan neem ik mezelf voor om niet zo kinderachtig te doen en eet en drink ik zo’n blikje gewoon vlot leeg. Daarna trakteer ik mezelf op een appel of een ander zoet stuk fruit. Als je niet zo’n praktische eter bent, maar meer een culinaire dan raad ik je onderstaand recept aan.

Maak er een slaatje van

Iedereen kent wel de rundvlees slaatjes of de huzarensalade. Een cliënt van mij heeft daar zeer vernuftig een creatief recept van gemaakt met kabeljauwlever! Het recept vind je op de site van het PaleoPrincipe.

Train hard, eet paleo, behaal resultaat!

7 Comments on “Omega-3 bom”

 1. Hoe vaak mag je maximaal zo’n blikje eten? Ik wil mijn tandvlees helen en ben net met kabeljauwlever gestart. Is dagelijks 1 blikje veilig?

 2. Wat mij handig lijkt…. laat blikje uitlekken en vang de olie op…, maak zelf de mayonaise met de opgevangen kabeljauwlever- olie, aangevuld met druivenpit of arachide olie… 2 vliegen in een klap!

 3. Die kabeljauwolie tot je nemen doet me denken aan de ‘ vieze’ levertraan uit mijn jeugd.
  Nu eet ik het niet, dacht dat het te veel vet was….. Maar de lever heerlijk, vooral met zuurdesem brood (zelf gemaakt).
  In vervolg consumer ik de olie, gr. ange

 4. Een 120g blikje “kabeljauwlever in eigen olie” van John West bevat 14g Omega 3 per 100g.

  1. Beste Hanco zelfs 1,2 (want 120g) keer 14 g is 16,8 gram. Ik heb net een heel blikje op. Is prima te eten. Net als Evert neem ik daarna iets zoets. Ik ben niet van plan dit vaker dan 1 keer per week te eten.

 5. Ik vervang de tonijn met kabeljauw lever in de tonijnsalade. Lekker veel augurk erdoor. Heel lekker!

 6. Van alle soorten lever is kabeljauwlever de mildst smakende. Ik doe er peper en zout op en smeer het gewoon als een soort smeerleverworst op zuurdesembrood. Geen probleem. Lekker zelfs! De olie vang ik op, bewaar ik in de koelkast, en eet er dagelijks een eetlepel van tot het op is. Ook prima te doen. Kwestie van wennen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.