Trouwe lezers weten dat rundvet (in de winkel heet dit ossewit) een prima vet is om in te bakken. Als je dit niet wist lees dan dit artikel eerst. Helaas is rundvet best moeilijk verkrijgbaar, en als je het al kan kopen, wil je eigenlijk wel zeker weten dat je vet gebruikt van goede runderen. Runderen, net als mensen en alle andere dieren, slaan hun rommel op in het vet. Neem dus vet van een gezond rund.
Als je zelf aan goed rundvlees kunt komen, kun je vragen of ze ook rundvet voor je hebben.
Ik kon het mijne online bestellen voor € 3,- per kilo bij Stichting Taurus. Ook bij Schotse Hooglanders verkopen ze het. In dit artikel laat ik je zien hoe ik thuis rundvet maak om in te bakken. Het vet koop je diepgevroren en eenmaal ontdooid ziet het er zo uit:
Zoals je ziet is het nog niet geschikt om in te bakken. Dit vet moet je nog bereiden. Wat je moet weten is dat het zelf maken van rundvet wel een paar uur duurt. Gedurende het smelten moet je de afzuigkap goed aanzetten anders ruikt je keuken nog dagen naar rundvet. Vanzelfsprekend is rundvet niet helemaal neutraal van geur. Ook als je er iets in bakt komt de geur en smaak van rundvet nog een beetje vrij. Het is gewoon even wennen.
Ga als volgt te werk om je eigen rundvet te maken:
1. Snij het vlees er af
Op bovenstaande foto zie je dat er nog kleine stukjes vlees aan het vet hangen. Dit moet je er zo veel mogelijk af snijden voordat je het vet kleiner gaat snijden. Dat vlees gebruik je verder niet (geef het aan je kat of hond).
2. Snij het grote brok vet klein
Je kunt dit grote brok vet niet zomaar in een braadpan doen. Misschien past het er wel in, maar het is het beste om het oppervlak te vergroten dus om het klein te snijden. Dit kan natuurlijk met een mes, maar als je een goede keukenmachine hebt dan werkt dat ook uitstekend. Ik maal het zo klein mogelijk, tot het een pastei-achtige structuur heeft.
3. Doe het vervolgens in een pan
Het beste werkt dit met een braadpan met deksel. Kies een pan met een dikke bodem want dan geleid dit de warmte het beste. Ik gebruik een sudderplaatje on de pan om de verhitting extra langzaam en geleidelijk te laten plaatsvinden. Zet het gas zo laag mogelijk. Afhankelijk van hoe klein je het vet hebt gesneden en hoeveel vet je gebruikt kan dit twee tot 4 uur duren.
4. Laat het langzaam smelten
Laat het vet vervolgens langzaam smelten in de pan. Het kan nodig zijn om het zo nu en dan even te roeren zodat het niet aanbakt. Dit is o.a. afhankelijk van hoe langzaam de verhitting gaat en wat voor pan je hebt. Op een gegeven moment zie je dat het er ongeveer zo uit gaan zien.
Naarmate de tijd vordert zal je zien dat het vet steeds meer smelt. Op een gegeven moment blijven er kleine stukjes over die niet meer echt smelten maar juist hard worden.
Op bovenstaande foto zie je nog vrij veel stukjes. Door nog langer door te gaan me verhitten en smelten zal je zien dat er nog steeds vet zal vrijkomen uit die stukjes. De stukjes ‘drogen in’ en staan daarmee hun vet af. Dit proces stopt echter wel een keer. Op een gegeven moment zijn de stukjes zo hard geworden dat al het vet er uit is.
4. Afgieten en oppotten!
Als je in de gaten begint te krijgen dat al het vet nu echt wel zo’n beetje gesmolten is dan kan je stoppen met smelten. Tijd om het door een zeef te halen en in een pot te doen.
Tenzij je daar professioneel spul voor in huis hebt is dit een beetje aanrommelen. Wat je het beste kunt doen is een zeef in een pan zetten en dan overgieten. Let alsjeblieft wel op wat je doet, want dit is heet vet kan je ongetwijfeld lelijke brandwonden bezorgen. De pan is vanzelfsprekend ook erg heet.
Als je het vet door een zeef in een pan hebt gegoten gooi je het residu uit de zeef weg. Opeten kan ook: ik heb het zelf geproefd en het smaakte een beetje zoals knabbelspek.
Vervolgens kan je het uit de tweede pan in een pot gieten.
5: Afkoelen
Laat het vet een dag of nacht afkoelen. Natuurlijk doe je de dop op de pot en dan ben je klaar.
Zo, nu is het rundvet klaar voor gebruik. Rundvet is op kamertemperatuur ietsje zachter dan kokosvet. Je kunt het dus gemakkelijk met een mes uit de pot halen wanneer je er een eitje of een stuk vlees in wilt bakken.
Als iemand een andere manier weet laat het dan hieronder weten.
21-dagen paleo boeken
Voor mensen die zelfstandig en verantwoord met het paleodieet aan de slag willen heb ik ebooks gemaakt (ook te verkrijgen als hardcopy), compleet met weekmenu’s, boodschappenlijsten en alle recepten.
22 Comments on “Zelf rundvet maken”
Voor diegene die gesmolten rundervet kant en klaar wil kopen bieden we, geinspireerd door Evert en anderen, nu gesmolten rundervet te koop aan. In emmertjes, van zuiver niervet. Net als ons vlees is ook dit product van grasgevoerde runderen.
schotsehooglanders.nl
Dat is super goed nieuws Ymkje!
Da’s wel zo gemakkelijk namelijk :). Bedankt voor het delen.
Wij bieden het rundervet in beide vormen aan, gesmolten en onbewerkt in de natuurlijke vorm. Dit naast alle andere gezonde vleesproducten.
Wij hebben onze runderen (Schotse Hooglanders en Black Angus) en Schoonebeker Heideschapen jaarrond in de nationale natuurparken van Drenthe en Friesland lopen.
Overigens grasgevoerd is een veel gebruikte term tegenwoordig, maar die dekt de lading wat mij betreft niet helemaal. Alhoewel het kennelijk tegenwoordig uniek is dat runderen gras krijgen, eten onze runderen in de natuurgebieden veel meer dan dat.
De gebieden staan vol met diverse soorten kruiden, struiken en bomen en belangrijk onderdeel van hun dieet om zich gezond te houden. Dit ruime aanbod in diversiteit van voeding is de reden dat wij geen antibiotica hoeven te gebruiken.
Ik heb een slowcooker en die gebruik ik regelmatig voor allerlei heerlijke stoofgerechten.
Nu zat ik dit bericht te lezen en dacht dat hiervoor misschien ook de slowcooker goed te gebruiken is.
Binnenkort langs de slager voor wat rundvet halen!
Geachte,
Ossewit is gemanipuleerd. Ik koop regelmatig 4 á 5 Kg. niervet van het rund (zuiver) smelt dit uit op laag vuur in een grote jus pan van gietijzer en na 2 á 3 uur is het klaar. Af en toe roeren. Dan blijven er stukjes over. Gooi deze niet weg, dit zijn kaantjes voor op brood met een beetje peper en zout. Je kan deze kaantjes ook vermengen met keukenstroop (stroopjesvet) ook voor op een boterham. Gooi deze overgebleven stukjes a.u.b. niet weg. Pureren van het niervet raai ik af omdat je geen kaantjes meer overhoud, zonde, deze zijn juist ook zo lekker. Het gesmolten vet gebruik ik om te frituren of om een ei met spek in te bakken. MIJN GOLESTAUROL IS NOG STEEDS NA JAREN IN ORDE!!!!!!
Vr. Gr. André Buijs
Ik heb zojuist mijn eerste portie rundvet gesmolten en voor zover ik kan zien is het goed gegaan. In het stuk vet wat ik in stukjes moest snijden zat een grijs, slijmerig… iets? Het leek wel of er naaktslakken in verwerkt waren. Het zag er erg onsmakelijk uit en ik heb het dan ook weggegooid. Kan iemand me vertellen wat het is?
Hoi Marieke,
Misschien zijn het de vetkrullen die onder andere omstandigheden (misschien lagere temp?) knobbelspekjes geworden zouden zijn? Misschien waren er van tevoren al slechte plekken in het vet op plaatsen die als homp vet nog niet goed zichtbaar waren?
Ik herken het niet eerlijk gezegd.
Het vet was afkomstig van de Stadsboerderij/De Kemphaan in Almere, ik haal daar al langer met plezier mijn gehakt en soepbotten, volgens mij is de kwaliteit niet het probleem. Het zag er verder ook niet ranzig of beschimmeld uit. Laten we zeggen, als het inderdaad naaktslakken waren, dan verkeerden ze in uitstekende gezondheid ;-). Ik hoop dan maar dat iemand met meer verstand hiervan het leest en mijn vraag beantwoordt.
Ik ben herboriste. Kan ik jullie zuiver vet gebruiken als grondstof voor cremes? Ruikt jullie gezuiverde vet heel sterk? Ik zie recepten met rundvet op website https:\/\/www.vintagetradition.com/ en wik ik graag proberen.
Beste Claude, rundvet is niet geurloos. Ik zou eerder kiezen voor kokos in dat geval.
Hallo kunnen jullie mij helpen, met de bewaartijd van dit vet. Kan ik dit dagen weken of zelfs maanden houden…. en is dit lekker om frietjes in te frituren ????
Groetjes kristof
Beste Kristof,
Dit vet zal niet oxideren daar het zo enorm verzadigd is. Bederven doet het dus niet snel. Maar ooit bederft het. Het is ideaal om in te frituren. Wanneer je dit vet na gebruik even filtert (zodat je geen verbrande voeding erin krijgt) kan je dit ook meerdere keren gebruiken. De eventuele bacteriën die in het vet komen worden immers onmiddellijk dood gefrituurd. Helaas kan ik je geen precieze houdbaarheid aangeven.
Bouillon restant: na het trekken (12 uur, zachtjes) van runder/kalfsbotten en het afkoelen, schep ik het vet eraf. Vroeger gooide ik het weg; ik bewaar het nu om af en toe toe te voegen als bakvet; is er iemand die ervaring heeft of je dit ook als frituurvet kan gebruiken? Moet je dan eerst restant vocht eruit koken oid? Dank
Beste Hans, het verbaast me dat het om zoveel vet gaat dat het de moeite is om te bewaren. Het lijkt mij verder vrij lastig om er in te frituren zoals je zelf al aangeeft omdat dit waarschijnlijk niet 100% vet is.
Beste Hans, ik ben met hetzelfde bezig nu. Het afgeschepte vet moet je eerst een tijd koken om alle vocht er uit te verdampen. Ik kwam eigelijk op deze pagina terecht om te zien hoe anderen het doen en hoe lang dat moet koken, maar ik gebruik mijn eigen ervaring nu maar met ghee maken. Gewoon zachtjes koken, totdat het ‘stil’ wordt, volgens mij kan je er dan prima in frituren. En Evert: Mensen die bonebroth maken, maken bouilon van 3 kilo botten tegelijk (48 uur trekken) en daar komt HEEL veel vet vanaf. 🙂 Ik denk dat ik nu zo’n 400 gram overhoud.
Ben het helemaal met je eens Fanny.
Bedankt voor de tip om het vet eerst te koken om van het vocht af te komen. Ik las trouwens net dat je de zelfde botten twee keer zo’n 40 uur kunt laten trekken. Heb dat zojuist gedaan. Ben benieuwd of er nog meer vet uitgekomen is en of de bouillon net zo jelly is als de eerste keer. Even afwachten, het is nog warm. Morgen weet ik meer.
Iemand een idee hoeveel ‘ossewit’ je overhoudt van een kilo vast vet?
Ik weet het niet precies maar je gooit uiteindelijk maar weinig weg. Zal denk ik ruim 750 gram zijn.
Leuke reacties hier,
Ik ben ook geïnteresseerd in het smelten van rundervet en alle mogelijkheden daarmee. Gezien in NL tegenwoordig alleen maar bijna vet loos rundervlees wordt verkocht, is mijn vraag geeft door het toevoegen van wat gesmolten rundervet een betere smaak aan een zelf getrokken runderbouillon?
Ben een hobby kok dus vandaar.
Beste El-Flitso,
Alhoewel smaken verschillen vind ik van wel. Het gaat natuurlijk wel om de hoeveelheden, maar dat is altijd.
Voor degenen die op zoek zijn naar kant en klare ossewit: Wij bieden kant en klare ossewit van onze Wagyu runderen aan. Onze Wagyu runderen worden biologische en grasgevoerd grootgebracht. De Wagyu staat bekend om het het gemarmerde en zeer malse vlees. Het vet van de Wagyu begint al de smelten bij kamertemperatuur.
Bestellen en thuis laten bezorgen kan eenvoudig via onze webshop: https://www.ekovleesbestellen.nl/webwinkel/product-categorie/wagyu-vlees-kopen/wagyu-overige/
Bestellen is echt stukken makkelijker! Zelf maken lijkt romantisch maar is gewoon een hoop gedoe.