Schijf van vijf bevat echt te weinig groente en fruit!

Evert BerkelaarBlogLeave a Comment

Het voedingscentrum adviseert volwassenen om 200 gram groente en 200 gram fruit per dag te nemen. Ik vind dat veel te weinig. Met mijn 21-dagen Paleo menu eet je bijna een kilo groente en fruit per dag, zonder dat je het echt merkt. Veel mensen vinden dat veel, maar uit recent onderzoek blijkt maar weer dat des te meer groente en fruit je eet, des te kleiner je kans op overlijden aan allerlei ziekten.

 

Een recente wetenschappelijke studie onderzocht of de hoeveelheid groente en fruit wel of niet beschermend werkt tegen het overlijden aan ziekte. De conclusie is weinig verrassend: grote aantallen mensen eten veel te weinig groente en fruit per dag. Dit is opvallend, want dat groente en fruit gezond zijn is zo ongeveer het enige waar vrijwel iedereen het over eens is. Mensen die meer dan 7 porties groente en fruit (> 560 gram) per dag eten hebben het kleinste risico op overlijden aan wat voor aandoening dan ook. De aanbeveling van het voedingscentrum (400 gram per dag) is dus op zijn zachtst gesproken aan de lage kant.

 

Waarom bevat het 21 dagen 200 kcal menu zo veel groente en fruit?

Zoals gezegd: dat het eten van groente en fruit gezond is lijdt geen enkele twijfel. In het meest ideale geval zouden we al onze vitamines en mineralen uit natuurlijke voeding moeten halen. Er zijn meerdere redenen waarom mijn menu zoveel groente en fruit bevat.

  1. Voldoende micronutriënten binnen krijgen: Ik ben er van overtuigd dat de hedendaagse groente en fruit echter minder vitamines bevatten dan vroeger in de tijd van voor de landbouw. We aten toen immers uitsluitend wilde planten, die groeiden in de volle natuur. Bovendien aten onze voorouders dit supervers: plukken en diezelfde dag nog opeten. De groente- en fruitsoorten konden zich dus tot op het laatste moment volproppen met voedingsstoffen. Dit is heel anders met onze groente en fruit, die soms al weken geleden geplukt zijn.  Om nu dezelfde hoeveelheid micronutriënten binnen te krijgen moeten we waarschijnlijk zelfs meer eten dan onze voorouders, niet minder! En zelfs dan is een multi nog aan te bevelen!
  2. Wie veel dierlijke producten eet moet meer groente en fruit eten: Dierlijke producten hebben een verzurende werking op het lichaam. Dit is geen probleem, zolang je hier maar voldoende groente en fruit tegenover stelt. Mijn menu is gebaseerd op minimaal 2 gram groente en/of fruit per gram dierlijk (vlees, vis, ei). Zodoende is dit dus uitstekend in balans.
  3. Je kunt je niet overeten met voldoende groente en fruit: zolang elke maaltijd die je eet maar voldoende groente en/of fruit bevat wordt het wel extreem moeilijk om te veel te eten. Over het algemeen bevatten groenten en fruit maar weinig calorieën terwijl het erg veel ‘werk’ is om het allemaal te kauwen. Zodoende zal je door het eten van groente en fruit op tijd verzadigd zijn, en zal je niet te veel eten.

 

Groente is nog beter dan fruit

De onderzoekers concluderen dat groente zelfs nog beter is voor je gezondheid dan fruit. Ook hiermee houdt het 21-dagen paleo 2000 kcal menu keurig rekening. Het bevat veel meer groente dan fruit.

 

Volg de adviezen van het voedingscentrum dus niet op!

Mijn advies: luister niet naar de adviezen van het voedingscentrum en eet absoluut meer groente en fruit! Met mijn 21-dagen paleo menu zal je zien hoe je het voor elkaar kunt krijgen om bijna een kilo groente en fruit per dag te eten, zonder dat dit vervelend is. In het e-book Paleo Basics geef ik praktische tips om een paleo-menu samen te stellen met veel groente en fruit. Beide e-books zijn te koop in mijn webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.