Rundvlees en rundvlees

Evert BerkelaarBlog13 Comments

Rood vlees heeft de laatste maanden een aantal keren negatief in de media gestaan. Het zou net zo slecht zijn als roken en zelfs kanker veroorzaken. In dit artikel ga ik niet zozeer in op die berichten in de media maar wil ik benadrukken dat er een belangrijk kwaliteitsverschil is tussen gras gevoerd rundvlees en graan gevoerd rundvlees. Je moet niet al het rundvlees over een kam scheren.

 

Runderen horen te eten wat runderen horen te eten

Ergens is het fout gegaan in de veeteelt. Zodra men ontdekte dat je vee heel goed vet kunt mesten met graan is het voor veel veehouders erg aantrekkelijk geworden om dit ook zo te doen. Overigens: mensen laten zich ook uitstekend vetmesten met graan!

Een koe hoort echter geen graan te eten, maar gras. Daar is het beest perfect voor uitgerust. Mensen en dieren worden ziek wanneer ze niet eten wat ze horen te eten. Sterker nog, mensen kunnen ziek worden als ze koeien eten die niet hebben gegeten wat ze horen te eten. Een gras gevoerde koe is mensenvoer, een graan gevoerde koe niet.

Wat zijn de verschillen tussen gras- en graan gevoerde koeien?

 

Smaak

Allereerst smaakt gras gevoerd rundvlees anders dan het graan gevoerde. Je zou kunnen zeggen dat echt gras gevoerd rundvlees een meer aromatische, misschien gras-achtige smaak heeft. Een 100% gras gevoerde hamburger is natuurlijk totaal niet te vergelijken met de supermarkt-hamburgers die voor een groot deel uit paneermeel (tarwe) en smaakversterkers bestaan. Als je dat gewend bent dan smaakt je pure rundvlees zeker anders. Gras gevoerd heeft een beetje een wild-smaak. Het is, wat mij betreft, een ware delicatesse.

 

Totale hoeveelheid vet

Gras gevoerde runderen bevatten minder vet dan graan gevoerde runderen. Bovendien, en dat zal je hieronder lezen, bevat het toch meer gezonde vetten dan graan gevoerd rundvlees. Graan gevoerd rundvlees bevat dus kennelijk vooral meer van het minder gunstige vet. De onderstaande afbeelding toont de verschillen duidelijk.

Totale hoeveelheid vet in mg per gram spierweefsel

Totale hoeveelheid vet in mg per gram spierweefsel

 

Omega-3 en omega-6

Gras gevoerde koeien bevatten meer omega-3 dan hun graan gevoerde familieleden. Dat is op zich al mooi, maar er is meer. De gras gevoerde koe bevat tevens minder omega-6 dan de graan gevoerde koe. Twee vliegen in een klap dus. De hoeveelheden vetzuren is door verschillende onderzoekers bekeken en er zitten vanzelfsprekend wat verschillen tussen. Natuurlijk maakt het uit welk ras rund je pakt en waar het gras staat dat ze eten. Zie onderstaande tabellen.

Mg omega 3 en omega 6 per 100 gram spierweefsel (Cordain 2002)

Mg omega 3 en omega 6 per 100 gram spierweefsel (Cordain 2002)

 

Mg omega 3 en omega 6 per 100 gram spierweefsel (Daley 2010)

Mg omega 3 en omega 6 per 100 gram spierweefsel (Daley 2010)

 

Beide analyses geven hetzelfde beeld: gras gevoerd rundvlees bevat meer omega-3 en minder omega-6.

 

Verzadigde vetten

Alhoewel je over het algemeen helemaal niet bang hoeft te zijn voor de verzadigde vetten die je in natuurlijke voeding tegenkomt blijken er wel wat verschillen te zitten tussen de verschillende soorten verzadigde vetten in de beide soorten rundvlees.

De belangrijkste soorten verzadigd vet in rundvlees som ik even op:

 • Stearinezuur: dit type vet beïnvloedt het cholesterolgehalte niet. Het woord Stearine komt van het Griekse woord voor ‘talg’.
 • Palmitinezuur: dit wordt wel eens in verband gebracht met verhoogd cholesterol.
 • Myristinezuur: ook dit vetzuur wordt wel eens in verband gebracht met een hoger cholesterol.

Nu hoeven gezonde mensen helemaal niet zo moeilijk te doen over al deze vetzuren, want de invloed op het cholesterol blijft mild, en bovendien wordt de cholesterolhypothese door steeds meer wetenschappers in twijfel getrokken. In elk geval bevat gras gevoerd rundvlees meer stearinezuur, wat geen invloed heeft op je cholesterol, en dus minder palmitine- en myristinezuur dan graan gevoerd rundvlees.

 

Geconjugeerd linolzuur (CLA = Conjugated Linoleic Acid)

Het is belangrijk om geconjugeerd linolzuur niet te verwarren met linolzuur. Waar linolzuur een negatieve invloed heeft op de verhouding tussen omega-3 en omega-6 heeft CLA dat niet. Aan CLA worden zelfs anti-oxidatieve eigenschappen toebedeeld, dus het beschermd ons tegen de schade van vrije radicalen. Daarnaast wordt er wel eens van CLA beweerd dat het beschermd tegen spierafbraak (door een slecht dieet of te veel sporten). Ook zou het de vetverbranding verbeteren. Om de laatste twee redenen wordt CLA ook wel eens als supplement gebruikt tijdens het afslanken.

Gras gevoerd rundvlees bevat ruim twee keer zo veel CLA als graan gevoerd rundvlees. Bovendien bevat het ook meer van de voorloper van CLA, namelijk vacceenzuur.

 

Anti-oxidanten

Rundvlees bevat een aantal sterke anti-oxidanten, waarvan de belangrijkste wel glutathion en Super Oxide Dismutase (SOD) zijn. Beide zijn zeer belangrijke spelers in de lever waar de ontgifting plaats vindt. Glutathion is ook verkrijgbaar als (prijzig) supplement en wordt ingezet bij leverontgifting. De aanwezigheid van deze super-anti-oxidanten verklaart o.a. waarom de meeste mensen rood (medium gebakken) biefstuk van gras gevoerde koeien veel beter verdragen dan dat van graan gevoerde koeien. Ze beschermen de kwaliteit van het weefsel en dus is het veiliger om dit wat minder goed doorbakken te eten.

 

Betacaroteen (pro-vitamine A)

Een andere belangrijke stof in rundvlees, die je wederom meer ziet in gras gevoerd rundvlees dan in graan gevoerd rundvlees, is betacaroteen. Dit wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat ons lichaam er vrij gemakkelijk vitamine A van kan maken. Betacaroteen behoort tot de carotenoïden, een groep stoffen die verantwoordelijk zijn voor de rode en gele kleur van diverse groentes. Het vet van een gras gevoerd rund heeft door de aanwezigheid van het betacaroteen een veel gelere kleur dan het vet van graan gevoerde runderen.

Betacaroteen in microgram per gram rundvlees

Betacaroteen in microgram per gram rundvlees

Vitamine E

Er bestaan verschillende soorten vitamine E, die allemaal tot de tocoferolen behoren. Vitamine E is wederom een zeer krachtige anti-oxidant in ons lichaam, en alfa-tocoferol is hier de meest krachtige van. Zoals onderstaande afbeelding laat zien steekt ook hier het gras gevoerde rundvlees er weer boven uit.

Vitamine E (alfa-tocoferol) in microgram per 100 gram rundvlees

Vitamine E (alfa-tocoferol) in microgram per 100 gram rundvlees

 

En wat zit er allemaal niet in gras gevoerd rundvlees?

De meeste bedrijven die zich met gras gevoerd rundvlees bezig houden zijn erg bewust bezig met hun vee. Medicatie, groeihormonen en antibiotica zal je bij dit soort bedrijven een stuk minder tegenkomen. Hun koeien zijn ook minder vaak ziek, omdat ze hun dieren voeden met natuurlijke voeding. Medicatie is dus simpelweg ook minder nodig. Wanneer je het niet zeker weet kan je altijd vragen aan je slager waar zijn koeien vandaan komen en wat ze gegeten hebben. Als je slager het antwoord niet weet zou ik een andere slager gaan zoeken.

 

Conclusie

Rundvlees is gezond voor je, zolang je maar het gras gevoerde neemt. Van alle positieve stoffen bevat gras gevoerd rundvlees meer dan graan gevoerd rundvlees. Voor stoffen die negatief voor onze gezondheid kunnen zijn geldt het tegenovergestelde: gras gevoerd rundvlees bevat minder slechte stoffen dan graan gevoerd rundvlees.

 

Gras gevoerd rundvlees kan je o.a. kopen bij stichting Taurus en de Schotse Hooglanders.

 

Bronnen:

https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219103

https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11960292

 

21-dagen paleo boeken

Voor mensen die zelfstandig en verantwoord met het paleodieet aan de slag willen heb ik ebooks gemaakt (ook te verkrijgen als hardcopy), compleet met weekmenu’s, boodschappenlijsten en alle recepten.

GaWebshop

13 Comments on “Rundvlees en rundvlees”

 1. Hoi Evert
  Duidelijke blog,bedankt!
  Kortgeleden heb ik een 1-malig experiment gedaan met grasgevoerd van Pure Graze en grasgevoerd van een biologische veeboer. Het verschil met deze twee was dat de koeien van de bio-boer in de winter op stal stonden en Pure Graze 11 maanden buiten lopen. Het gras-voeren en buiten lopen neem ik voor waarheid aan, vanwege claims op PG-website en op het woord van de bio-veeboer.
  Ik had rauw vet van een koe die net voor het in de wei gaan, dus na een winter op stal te hebben gestaan, werd geslacht en rauw vet van een PG-koe.
  Het verschil in kleur was erg groot. Van de bio-boer “gebroken wit” , van PG een mooi diep zacht geel.
  Heb jij een idee waarom dit verschil? Het enige wat ik hieruit zou kunnen bedenken (..als ik al een aanname mag maken..;-)) is dat beweging net zo belangrijk is voor de kwaliteit van het vet. Ik heb natuurlijk de andere stoffen in het bio-koe-vet niet gemeten, mogelijk is alleen het gehalte beta-caroteen minder en de rest ook net zo hoog als PG.

  1. De gele kleur komt in principe van betacaroteen af. Het lijkt mij zeker logisch dat beweging ook een belangrijke factor speelt bij de kwaliteit van het vet en van het vlees, maar hoe dat precies gewaardeerd moet worden weet ik niet. Als je kunt kiezen tussen een gras gevoerde koe die weinig heeft bewogen en een gras gevoerde koe die veel heeft bewogen moet je altijd de laatste kiezen.
   Puregraze lijkt mij ook een prima bron.

 2. Hoi Evert,
  Ik haal altijd vlees van Zoetermeerse koeien. Ik ben pas nog bij de boer op bezoek geweest. Daar lopen de koeien lekker buiten maar worden ze een paar weken voor de slacht op stal gezet en krijgen ze samengesteld voer. Een van de zaken die daar dan door zit is bijvoorbeeld lijnzaad. De koeien worden op woensdag geslacht, maandag verwerkt en daarna komen ze op mijn bord 😉 Het vlees heeft nog nooit in een vriezer gezeten. Ik bereid dan het vlees, vacumeer dat en vries het in.
  Hoe zit dat met vlees dat al ingevroren is. Kan ik dat bereiden en dan na het bereiden vacumeren en invriezen of is het opnieuw invriezen af te raden? Heb jij ervaring met het laten thuisbezorgen van vlees?

  1. Hoi Emile,

   Ik ben erg benieuwd naar welke boer dat is! Ik denk persoonlijk dat het invriezen van bereid vlees niet echt de voorkeur moet hebben. Je kunt het beter even bewaren in de koelkast en de volgende dag koud opeten of even verwarmen.
   Als je ingevroren vlees bestelt is het echt nog kei- en keihard wanneer je het thuis krijgt. Ze gebruiken dan zakjes met ‘droog ijs’ en verpakken het geïsoleerd. De doos voelt niet eens koud aan, maar het vlees erin is nog diep ingevroren. Was voor mij een hele belevenis de eerste keer dat ik dat deed.
   Het vlees van Stichting Taurus halen we altijd op in Naaldwijk.

   Groeten,
   Evert

   1. De boer vind je op groenehartrund . nl .
    Ik heb helaas niet iedere dag tijd om vlees te bereiden. Ik maak in een keer 12 gehaktballen van vers vlees en bak die in een keer op de skottelbraai en vries dat in. Dat doe ik ook met speklappen. Ander vlees bereid ik wel altijd direct.
    Helaas zit slagerij John vd Geer in Veenendaal, dat is een beetje uit de buurt van Zoetermeer. Zo te lezen levert hij alleen in de omgeving, wat uiteraard logisch is. Totdat ik een goed alternatief heb koop ik nog even bij Reas.

 3. Nog even over de koeien vd Zoetermeerse boer: in het Engels noemen ze dat ” grainfinishing”. Graanvoer heeft als resultaat dat de koe sneller dik wordt in korte tijd en dus meer oplevert.
  Het effect van het gras eten verdwijnt gedeeltelijk, ik weet niet in welke mate. Het is goed vlees daar niet van, maar als je op zoek bent naar totaal grasgevoerd is mogelijk een Pure Graze slager (bijv John vd Geer) een optie?

 4. Hoi,
  via mijn zus werd ik op jou gewezen. Ik eet nu een jaar paleo en ben bijna 25 kg afgevallen. (Van 88,5 naar 64. Ik ben 1.64 Graag zou ik 60 willen wegen, maar het valt me de laatste maanden zwaar. Ik zondig dan met zoetigheden die niet paleo zijn en eet ook iedere dag honing in mijn yoghurt en eet regelmatig cassave met mayonaise of ketchup Ik realisser me overigens wel dat mijn overtollig vel ook zijn gewicht heeft. en mijn buik omvang is 82 dus misschien moet ik niet meer afvallen). Na 6 mnd paleo kreeg ik in de nacht regelmatig beenkrampen en viel mijn haar uit en scheurden mijn nagels gemakkelijk. Ik ben toen als ontbijt geitenyogurt gaan doen en eens in de paar weken koop ik geitenkaas. Klachten zijn nu weg.
  Er wordt nu veel gesproken over grasgevoerd rundvlees. Bij appie hebben ze Iers rundvlees. Kan ik er van uitgaan dat dit grasgevoerd vlees is ?
  verder eet ik regelmatig biologische kippendijen. Kippen eten van nature natuurlijk wel gedeeltelijk graan. Verder eet ik kippenlevers, makreel, mosselen, wild als dat voorradig is en varkensvlees. Eigenlijk niet iedere week rundvlees, maar wel zeker 2x per week kip. Kan ik nog meer variëren ?
  ik vind het heerlijk om patat te maken van eddoe of van cassave. Lekker met zelfgemaakte mayo of ketchup.
  ik zou zo graag nog eens alles laten meten : cholesterol, bloeddruk, suiker ed. Voordat ik paleo deed was het allemaal goed ondanks mijn overgewicht. Mijn cholesterol was geweldig werd mij gezegd. Ik was toen 52 en nu bijna 55. Ik vraag me af of mijn cholesterol niet gestegen is omdat ik nu veel meer vlees eet.

  1. Hoi Lisette,
   Het rundvlees uit Ierland van Albert Heijn is niet per definitie gras gevoerd rundvlees. Ik weet bijna zeker dat die beesten toch een zekere periode worden vetgemest voor de slacht.
   Varkensvlees van gezonde varkens is ook een prima optie. En natuurlijk vis en eieren.
   Bij twijfel kunt u uw cholesterol laten controleren via de huisarts, maar als het voorheen goed was dan zal het nu nog steeds goed zijn lijkt me.

 5. Pingback: De Gras Grazers Tas: Omdat koeien gras horen te eten

 6. Hoi Evert,

  Met veel interesse las ik je verhaal over gras en graan gevoed rundvlees. Dit geeft goed weer wat ik altijd probeer te vertellen met het verschil tussen gras en graan gevoerd. Je hebt het mooi gestaafd met diagrammen, die het helder maken. Met mijn bedrijf Vleesch&Co werk ik samen met een stichting die runderen (Schotse Hooglanders en Aberdeen Angus) en Schoonebeeker heideschapen inzet door middel van begrazing. Dit zijn ook allemaal grasgevoerde dieren, die hun hele leven lekker buiten lopen.

  Vanwege ons kop tot staart beleid, en de nog niet heel grote afzet, leveren we de producten geportioneerd en wel bevroren, maar daar is m.i. verder niets mis mee. Daar mee doen we het geslachte beest wel respect toekomen. Dan kunnen we in ieder geval alles vermarkten.

  Ik mocht ooit een keer een presentatie geven in Amersfoort voor een groep Paleo aanhangers. Die waren ook enthousiast over het verhaal en product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.