Orgaanvlees: zwezerik

Evert BerkelaarBlog1 Comment

Ik heb al een paar keer laten vallen dat orgaanvlees zeker behoort tot het paleo-voedingspatroon. Onze voorouders aten een dier van kop tot staart, dus ook de organen. Van veel dieren die gedood worden voor menselijke consumptie wordt een groot deel van het gewicht beschouwd als afval. Dit is echt heel zonde, als je bekijkt dat er naast

micronutriënten ook vaak veel goede vetten en eiwitten in zitten. Als we allemaal voldoende goede, dierlijke voeding willen hebben moeten we veel meer het ‘eet van kop tot staart’ principe aanhouden. Omdat orgaanvlees vaak rijk is aan micronutriënten heeft het zelfs een prominente plaats in het Auto-Immuun Paleo Programma. Dit artikel gaat over de zwezerik. De zwezerik is een orgaan dat heel goed eetbaar is. Ik moedig je aan om het echt eens te proberen, want het is heerlijk.

Thymus (zwezerik) bron: wikipedia

Thymus (zwezerik) bron: wikipedia

Wat is een zwezerik?

De zwezerik is de thymus van een dier. De thymus is een orgaan dat bij mensen achter het borstbeen, tussen de longen zit. Bij dieren zit het orgaan op een vergelijkbare plek. Het is een erg belangrijk orgaan voor het immuunsysteem. Je zou het als een soort opleidingscentrum en kraamkamer kunnen zien voor onze immuuncellen. Cellen die zijn gerijpt in de thymus, of die daar hun ‘opleiding’ hebben gehad, zijn te herkennen aan een ‘T’. We kennen bijvoorbeeld T-helpercellen, T-geheugencellen en onze eigen ‘elite-soldaten’, de ‘Natural T-Killer cells’.

 

Wat zit er in een zwezerik?

De zwezerik van een kalf bevat zo’n 105 kcal per 100 gram. Daarnaast bevat het 19 gram eiwit en 3 gram vet. Het bevat nauwelijks koolhydraten, en is van nature rijk aan bindweefsel. Omdat de thymus een belangrijk orgaan is voor het immuunsysteem zijn er ook supplementen op de markt met gedroogd thymus extracten. Deze zouden immuun-versterkende eigenschappen hebben. Zelf heb ik er niet mee gewerkt, puur omdat ik er niet te veel van verwacht. Maar als het zo is, dan is het ook te verwachten dat je deze voordelen kunt krijgen van het eten van een zwezerik, lijkt mij.

Onderstaande geeft van een aantal micronutriënten weer hoeveel er in verschillende soorten vlees zit, vergeleken met een zwezerik. Je ziet: er zitten een paar uitschieters bij, maar het doet zeker niet onder en vormt een prima alternatief voor gewoon vlees.

Voor wat betreft micronutriënten doet zwezerik totaal niet onder voor ander vlees

Voor wat betreft micronutriënten doet zwezerik totaal niet onder voor ander vlees

Waar koop je zwezerik?

Ik kocht de mijne uiteindelijk online bij Okvlees.nl, die het mij keurig diepgevroren bezorgde met de post. Ik was in Zoetermeer bij een aantal slagers (ook Islamitische) geweest maar geen van hen had het op voorraad.

 

Bereiding zwezerik

Op internet kwam ik een aantal recepten tegen, die allemaal gemeen hadden dat de zwezerik gepaneerd wordt. Ik moest het recept natuurlijk wel ‘paleoniseren’ maar dat is gelukt, en het was echt heerlijk! Lees hier het recept.

 

Auto-Immuun-Paleo Programma

Dit artikel is een onderdeel van een serie artikelen over het AIIP-programma.

AIP ebook kopen

One Comment on “Orgaanvlees: zwezerik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.