Kokosmelk en kokosmelk

Evert BerkelaarBlog25 Comments

Kokosmelk wordt veel gebruikt binnen de paleocommunity. In smoothies, bij de geklutste eieren of als melkvervanger in recepten. Maar eigenlijk bestaat kokosmelk niet. Het is een uitvinding van de voedingsindustrie. Wie zelf ooit een hele kokosnoot heeft gekocht (of geplukt) weet waar ik het over heb. Een kokosnoot bestaat uit een schil, vruchtvlees en kokoswater. Geen melk. De melk wordt verkregen door het vruchtvlees te mengen met het water. Je kunt zelf dus ook vrij gemakkelijk kokosmelk maken met kokoswater (of gewoon water) en kokosschaafsel.

 

Je hebt kokosmelk, kokosmelk en kokosmelk…

Als je in de supermarkt staat dan vind je verschillende merken en soorten kokosmelk. Het is mij de afgelopen jaren opgevallen dat niet iedereen elk merk even goed verdraagt. Ik heb werkelijk klanten gehad die plotseling aan de diarree gingen na een voedingsadvies van me. Uit het voedingsdagboek bleek dan al gauw dat dit aan de kokosmelk lag. Het opvallende was dat de bewuste klant een ander merk kokosmelk wel kon verdragen. Inmiddels heb ik meerdere keren meegemaakt dat mensen verschillend reageren op de verschillende merken. De reden dat het ene merk beter verdragen wordt dan het andere heeft te maken met de vele kwalitatieve verschillen tussen de merken. Laten we de belangrijkste even doornemen.

 

Vetpercentage

De voedingsindustrie werkt braaf mee aan het idee dat vet, en speciaal verzadigd, vet zou zijn. Daarom zijn er diverse merken kokosmelk op de markt gekomen die ‘light’ zijn. Hierbij is het gehalte vet eruit gehaald. Ik denk dat dit de producent tevens een hoop geld scheelt, want het betreft immers een verdunde versie van kokosmelk waar minder grondstof voor nodig is. Tenzij iemand echt met een probleem zit in de vetvertering zal ik normaliter adviseren om een volvette kokosmelk te kiezen. De vetpercentages schommelen tussen de 5 en de 22%.

 

Smaak

Naarmate een kokosmelk magerder wordt zal deze ook minder naar kokos smaken. Zelf vin ik de vettere het lekkerst: die van fair trade, Terrasana en Go-tan. Over smaak valt echter niet te twisten…

 

Screenshot 2014-03-14 12.41.04

Toevoegingen

Zoals ik al zei bestaat kokosmelk niet en is dit een product van de industrie. De industrie wil er voor zorgen dat kokosmelk lang houdbaar is, en wil het de consument zo makkelijk mogelijk maken. Dat verkoopt immers het beste. Daarom worden aan veel soorten kokosmelk de nodige additieven toegevoegd: verdikkingsmiddelen (met name in de magere varianten), stabilisatoren, emulgatoren en conserveermiddelen. Een stabilisator/emulgator zorgt ervoor dat het gemalen kokosvlees goed gemengd blijft met het water. Dit zorgt voor een egale massa. Wanneer je kokosmelk koopt zonder stabilisator zal het vlees en het water zich weer van elkaar gaan scheiden in de loop van de tijd. Als je het blikje van Terrasana open maakt zie je dat het vet boven is komen drijven. Je moet dit dus nog zelf goed roeren en blenden voordat je een gladde massa krijgt. Wat ik opvallend vond is dat de kokosmelk van Fair trade zowel een verdikkingsmiddel als een stabilisator heeft, en dat hier toch het vet en water gescheiden waren. Niet alle additieven en E-nummers zijn even slecht. In de onderstaande tabel worden ze opgesomd. Er zullen mensen van mening zijn dat je ongestraft E-nummers kunt eten omdat je niet gauw aan de dosering komt waarboven ze giftig zijn. Zelf denk ik dat, zeker wanneer er alternatieven zijn, je beter ernaar kunt streven om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen.

 

Onderstaande additieven komen in kokosmelk voor:

 

kokos-additieven

 

Prijs

Een ander verschil tussen de diverse merken kokosmelk zit hem in de prijs. De magere soorten zijn goedkoper dan de vettere soorten. En de biologische zijn duurder dan de niet-biologische. Niets dat niet te verwachten was. Wat echter opvalt is de prijs van Improba. Die behoort tot de duurdere maar is mager (6% vet) en staat bovendien stijf van de toevoegingen. Geen goeie prijs-kwaliteit verhouding dus.

 

Biologisch of niet-biologisch

Zoals je verwacht is de biologische kokosmelk duurder dan de niet-biologische. Ik weet te weinig van de kokos-productie in de desbetreffende landen om met zekerheid te zeggen of er veel bestrijdingsmiddelen e.d. worden gebruikt bij de conventionele landbouw van kokos. Wie het zich kan veroorloven is met een biologische variant wel zekerder van goede kwaliteit.

 

Overzicht

Onderstaande tabel geeft een aantal verschillende soorten weer. Een bekend merk, Nutco, gaat bij de Albert Heijn uit het assortiment en is vervangen door Bon coco. Mogelijk betreft dit hetzelfde product in een andere verpakking.

Artikel_kokos

Aanbeveling

Gelet op de puurheid van het product blijven er voor mij twee winnaars over:

De biologische van Terrasana of de niet-biologische van Go-Tan. Go-tan heeft als voordeel dat dit erg goed is gemengd (misschien omdat dit vacuüm is verpakt?) en dat dit in een BPA-vrije verpakking zit.

 • In mijn menu’s maak ik veel gebruik van kokosmelk.
  button_naar_de_webshop

De slechtste is wat mij betreft die van inproba, vanwege de vele toevoegingen en de onverklaarbaar hoge prijs.

KOKOS5

25 Comments on “Kokosmelk en kokosmelk”

 1. Via facebook ben ik door meerdere mensen getipt op de kokosmelk van Aroy-d en Biona. Omdat dit beide ook uitstekende opties zijn heb ik ze in de tabel toegevoegd. Mocht je er nog eentje missen reageer dan even.

 2. Hoi Evert,

  Zelf gebruik ik de blokken kokos van bon coco daar is niks aan toegevoegt en samen met 1 liter gekookt water en een date met een staafmixer een heerlijke kokosmelk. Deze is zekker drie dagen houdbaar in de koelkast. Ook ecjt een aanrader dus. En je weet zeker dat er geen zooi aan toe gevoegd is.

  Gr Pascal

 3. Beste, bedankt voor de artikel. De Go-Tan is toch niet zo schuldig als die lijkt. Op hun website staat dat deze de volgende E-nummers bevat: E435; E471; E466. De laatste twee komen voor in je tabel met de omschrijving echt vermijden.

  https:\/\/www.go-tan.nl/nl/producten/kokosmelk-400/

  1. Bedankt Jasin.
   Ik adviseer de kokosmelk uit het kartonnetje, niet uit het blik. Deze staat ook op de site en bevat geen rommel: https:\/\/www.go-tan.nl/nl/producten/?q=kokos#/nl/producten/kokosmelk/;undefined;products

 4. Hallo Evert,

  Ik wil je graag wijzen op de biologische kokosmelk van Amaizin, verkrijgbaar bij Ekoplaza (en vast ook wel op andere plaatsen, maar dat heb ik niet uitgezocht). Deze bevat alleen kokosnoot, water en guargom en heeft een vetgehalte van 17 gram/100ml. Voor een blik van 400 ml betaal je €1,99.

 5. Beste Evert,

  Ik ben al lang op zoek naar kokosmelk zonder additieven en in BPA vrije verpakking. Hoe weet je dat de tetra pakjes van Go-Tan waar de kokosmelk in zit BPA vrij zijn?
  Ik hoor het graag van je,
  Gr, Myriam

  1. Beste Myriam,

   Ik kan het niet meer op de site van terapak vinden maar meerdere bronnen beweren dat Ctetrapak BPA vrij is. Zo ook: https:\/\/www.marksdailyapple.com/are-your-canned-foods-safe-to-eat-a-bpa-free-buying-guide/#axzz3rqk6vKN8

   Hartelijke groet,
   Evert

 6. Ik heb voor eerste Paasdag pompoensoep gemaakt van een biologische pompoen en kokos van AH bon coco light. Al snel na het eten van de soep zijn we achter elkaar( 5 personen) ziek geworden. Kan dit aan de kokos gelegen hebben, gr. Laura

  1. Beste Laura,

   Ik heb het serieus een paar keer meegemaakt dat mensen vergelijkbaar reageerden op bepaalde merken kokos. Meestal reageer je op een bepaalde emulgator of andere toevoeding en kan je wel tegen andere merken. Probeer die van Go-Tan eens.

 7. Pingback: Gezonde frambozenvla! – Natuurlijk Linda

 8. weet je iets meer over de kwaliteit van de coconut milk van amaizin (wordt verkocht op ekoplaza/natuurwinkel)

 9. Bedankt voor dit goede artikel! Ik wil graag een kokosmelk met weinig koolhydraten/suiker en natuurlijk ook zonder schadelijke toevoegingen. Voor mij komt de Aroy-d er als beste keuze uit.

 10. Hallo Ever,
  Heb jij ook gemerkt dat de melk van Go -Tan uit het pakje tegenwoordig niet meer zo goed gemengd is? De inhoud is vaak heel klonterig
  Groet Fraukje

  1. Beste Fraukje,

   (mijn vakantie zat er even tussen)
   Dit is mij nog niet opgevallen, maar toevallig heb ik het nu enkele maanden niet meer gebruikt. Bij andere merken ken ik dit wel. Is meestal geen probleem en kan worden opgelost door mixen. Ook kan het zijn dat het op een erg koele plaats staan waardoor het deels stolt.

   Hartelijke groet,
   Evert

 11. goedemiddag,
  ik heb de coconut milk bio-organic in de voorraadkast staan. omdat je aangeeft dat de winnaars Gotan kokosmelk niet biologisch is, waarom is deze beter? ik zie namelijk op de verpakking geen e nummers.

  en als melkvervanger zou je dan kokosmelk nemen of soyamelk of amandelmelk. ik heb geen intolleranties, maar wil mijn suiker/ kolhydraten beperken.

  groeten
  danielle

  1. Beste Danielle,

   De Go-tan heeft mijn persoonlijke voorkeur omdat hij toch lekker goed gemengd is terwijl veel biologische dat vaak niet hebben. De biologische is los van het gemengde waarschijnlijk wel beter voor je.
   Als melkvervanger is amandelmelk in veel recepten beter geschikt: het is dunner en bevat minder caloriën dan kokosmelk. Bovendien is het neutraler van smaak Kokosmelk gebruik bijvoorbeeld om juist wat extra caloriën toe te voegen aan een gerecht. Of om er een ’tropisch’ tintje aan te geven.
   Hartelijke groet, Evert

 12. hallo evert,
  voor en paleo recept moet ik volvette kokosmelk van 70 % hebben, maar waar zit dat in en waar kan ik die kopen ?
  groeten gerdien

 13. Hallo,

  Ik let bij de kokosmelk ook op het % kokos extract. Die met 17% vet zitten tussen de 70%-90%
  (Action en Toko merk Kara). Deze zijn niet biologisch.

  Santen is 100% kokos. 100 gram oplossen in 100 ml water geeft ook 100%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.