Je leefstijl veranderen heeft zin!

Evert BerkelaarBlogLeave a Comment

Men dacht dat men met de ontdekking van het DNA in 1953 de sleutel naar gezondheid had gevonden en dat je gezondheid van je genen afhing. Het genetisch determinisme werd daarmee meteen geboren. Dit genetisch determinisme omvat de gedachte dat je wanneer je een bepaald gen hebt altijd dat gen ook zal gebruiken. Bijvoorbeeld, je hebt het BCRA (Breast Cancer Related Antigen) gen en daarmee krijg je dan waarschijnlijk borstkanker. Er speelt echter veel meer dan dat. Men vergeet daarmee namelijk dat een gen afhankelijk is van zijn omgeving. En de kwaliteit van die omgeving, dat bepaal je zelf.

Familiair is niet genetisch

Een andere belangrijke misvatting is dat je een grotere kans hebt op een hartaandoening als je beide ouders daar ook aan leden omdat het dan ‘in je genen’ zit. Al zou het genetisch zijn dan bepaalt de omgeving van dat gen mede wat het gen doet, maar los daarvan het volgende. Je erft niet alleen de genen van je ouders, ook de leefstijl. Dat noem je dan niet genetische overerving maar epi-genetische overerving. In het geval van deze hartaandoening kan het zijn dat je beide ouders die er aan leden een enorm slechte leefstijl hadden die leidt tot een hartaandoening. Die leefstijl zou je over kunnen hebben genomen van je ouders. Verander je die leefstijl, dan verandert daarmee ook je kans op de hartaandoening.

De omgeving geeft de doorslag

Craig Venter is een van de belangrijkste wetenschappers die het menselijk genoom in kaart heeft gebracht. Tegen alle verwachtingen, bleken mensen slechts zo’n 30.000 genen te hebben. Een stuk minder dan verwacht. Venter zei hier zelf het volgende over:

  • We simply do not have enough genes for this idea of biological determinism to be right. Our environments are critical.
    - Craig Venter, onderzoeker van het menselijk genoom

Daarmee geeft Ventor aan dat de omgeving het belangrijkst is.

Dit wordt nog eens extra onderbouwd met een studie uit 2016 getiteld: “Genetic Factors Are Not the Major Causes of Chronic Diseases.”. Volgens die studie bepalen niet-genetische factoren voor 85% jouw risico op chronische ziektes.

Een andere studie van het prestigieuze Harvard concludeert dat een gezonde leefstijl (niet roken, niet te veel alcohol, een gezonde BMI handhaven, voldoende bewegen en gezond eten) je leven met maar liefst 13 jaar kan verlengen.

Dat is dus extreem goed nieuws!
Is jouw leefstijl nog niet op orde? Laat mij je dan helpen! Je gezondheid en risico op ziekte heb je zelf in de hand!  

Train hard, eet paleo, behaal resultaat!

Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.