Maak je niet dik in december

Evert BerkelaarAfvallenLeave a Comment

Ik heb de afgelopen dagen veel mails en posts gekregen over hoe je de feestdagen moet overleven. Je zou met de feestdagen namelijk best wel eens te veel kunnen eten en dat zou je volgens de diverse bronnen nooit moeten doen. Ik heb daar een heel andere mening over. Ik leef volgens een feast and fast ritme, net zoals onze verre voorouders dat deden. Dit betekent dat ik me rustig laat verwennen en waarschijnlijk meer zal eten dan nodig is tijdens de feestdagen. Geen probleem, wel erg lekker.
Waarom is dat geen probleem?

Een jaar heeft 365 dagen
Van alle dagen in het jaar zijn verreweg de meeste dagen gewone dagen. Op die dagen eet ik normaal. In mijn geval betekent dat: paleo-verantwoord en niet te veel. Behalve normale dagen zijn er dagen dat ik te weinig eet en dagen dat ik te veel eet.
Het komt regelmatig voor dat ik het even te druk heb gehad om voldoende te eten. Ken je dat? Als je al je calorieën uit natuurlijke voeding wilt halen en je wilt er zo’n 2500 per dag eten dan is dat een hele klus. Om te eten, maar ook om voor te bereiden. Zodoende komt het geregeld voor dat er dagen zijn dat ik mijn 2500 kcal per dag niet haal. Deze dagen heb ik meer dan feestdagen, dat weet ik zeker.
En dan heb je nog de echte feestdagen. Dagen dat ik lekker weinig doe en lekker veel eet. Soms eet ik bij vrienden of familie en soms thuis. Met kerstavond hebben we met onze vriendengroep de traditie om samen te gourmetten. Omdat ik kinderen heb is dit vaak bij ons thuis. Ik weet nu al dat ik dan veel te veel ga eten. Eerlijk gezegd ligt onze planning op de overige feestdagen nog niet vast maar ik ga er sowieso heel erg van genieten.

Louis CK (Amerikaans cabaretier) verwoordt het mooi :P

Louis CK (Amerikaans cabaretier) verwoordt het mooi 😛

De kerstman-paradox
De kerstman is te zwaar. Dit komt niet omdat hij met de feestdagen te veel eet of te weinig beweegt. Sterker nog; hij is op die dagen erg druk en zal weinig aan eten toekomen. Nee, de kerstman is dik omdat hij de overige 363 dagen van het jaar te veel eet en te weinig beweegt. Hoe anders zou zijn lichaam er uit zien als hij net als ik de meeste dagen van het jaar gezonde hoeveelheden eet en voldoende beweegt, en enkel op feestdagen zichzelf te buiten gaat?

Je wordt dik van wat je normaal gesproken eet (en drinkt)

Je wordt dik van wat je normaal gesproken eet (en drinkt)

Toch te zwaar?
Zelfs als je te zwaar bent en graag gewicht kwijt wilt, geldt dat je dit tijdens die paar feestdagen niet onomkeerbaar erger kunt maken. Als je dat wilt kan je het nieuwe jaar aangrijpen om vol aan de slag te gaan met je gewicht. Bij mij in de praktijk organiseer ik op woensdagavond 13 januari een informatieavond over hoe je het paleodieet kunt inzetten om verantwoord en effectief af te vallen. Alle deelnemers krijgen een hardcopy mee van mijn 21-dagen afvallen menu om snel mee aan de slag te kunnen.

Wat is eigenlijk die extra kerst-kilo?
Veel mensen zullen de dag na kerst zwaarder zijn dan de dagen ervoor. Dit kan oplopen tot enkele kilo’s. Is dat vet? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een kilo vet is maar liefst 9000 calorieën. Nu ben ik zelf een grote eter maar het gaat me niet lukken om op een dag 9000 calorieën teveel te eten. De extra kilo’s kan je beter verklaren doordat je vocht hebt vastgehouden. Niet door teveel drinken, maar bijvoorbeeld omdat je glycogeenvoorraad tijdens de feestdagen is aangevuld. Je hebt wellicht meer koolhydraten gegeten en minder gesport en bewogen dan op andere dagen. Hiervoor komen je spieren vol te zitten met glycogeen (een soort spier-zetmeel). Per gram glycogeen houd je 2 tot 3 gram water vast. Stel dat je 500 gram glycogeen hebt en je dit na de kerst volledig hebt aangevuld. Doe je daar dan nog eens twee of driemaal zoveel water bij dan ben je 1,5 tot 2 kilo zwaarder geworden. Dit gaat ‘vanzelf’ weer weg wanneer je je spieren weer gebruikt.

Jouw feestdagen
Ik hoop van harte dat je, wat je doel ook is, met de feestdagen met name gaat genieten. Je kunt met de feestdagen niets doen wat je de overige dagen van het jaar niet meer goed kunt maken. Feast and fast, en misschien tot 13 januari!

Train hard, eet paleo, behaal resultaat –

evert handtekeningJPG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.