Top 10 keto-paleo kalium voeding

Evert Berkelaarketo

Wanneer je veel in ketose verkeert kan je last krijgen van de 'keto-flu'. Je voelt je dan lamlendig met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, niet helder kunnen denken en honger. Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door een tekort aan kalium.


Electrolytenbalans

Electrolyten zijn mineralen. Deze komen in voedingsmiddelen voor en zijn belangrijk voor vele functies in het lichaam. Er vinden meerdere veranderingen plaats wanneer je plotseling van een 'normaal' dieet overstapt op een ander dieet. En zeker als dit nieuwe dieet keto-paleo is. Je neemt de elektrolyten in een andere verhouding in en bovendien gaan je organen er ook anders mee om. Als gevolg daarvan komt een tekort aan kalium heel vaak voor.

Keto-paleo kalium top 10

De meeste soorten groente en fruit bevatten mooie hoeveelheden kalium. Wanneer je normale hoeveelheden groente en fruit eet kom je dus niet snel in de problemen. Met een ketogeen dieet eet je juist minder groente en vooral fruit. Een banaan is een goede bron van kalium maar bevat per stuk zo'n 27 gram koolhydraten. Niet te combineren met een ketogeen dieet dus. Ik heb even voor je uitgezocht wat dan wel de beste bronnen zijn. Zie onderstaande tabel. 


Kalium per 100 gram voeding

pompoenzaad

806

mg

spinazie, rauw

558

mg

zalm, rauw

490

mg

avocado

485

mg

portabello

484

mg

champignon

318

mg

spruitjes

317

mg

varkenscarbonade

304

mg

courgette

262

mg

kokoswater

250

mg


Hierbij geldt wel dat kokoswater relatief toch al best wat koolhydraten bevat dus hiervan kan je niet te veel gebruiken. 
Kokoswater bevat 2,6 gram netto koolhydraten per 100 gram.