Onbekend effect van ketogeen diet: vertraging van veroudering

Evert Berkelaarketo

Het is al langer bekend dat mensen die relatief weinig calorieën eten langer leven. Dit is wat onderzoekers de zogenaamde ‘rate of living theorie’ noemen. Volgens die theorie is de snelheid van veroudering afhankelijk van de snelheid van de stofwisseling. Nu is het aannemelijk dat mensen die weinig calorieën eten ook meer in ketose zitten dan mensen die veel calorieën eten. Wat blijkt? Ketonen blijken (mede) verantwoordelijk voor het vertragen van de veroudering.

BHB: Beta Hydroxy Butyraat

Wanneer mensen veel vet verbranden in een periode van calorie schaarste, koolhydraatschaarste en/of vasten produceert het lichaam ketonen. Het meest voorkomende keton in het menselijke lichaam is BHB. Door dit toe te dienen aan beestjes wilden onderzoekers ontdekken wat het effect hiervan was op de levensduur.  


De studie

Om hierachter te komen gebruikten onderzoekers diertjes die maar een paar dagen leven. De kleine mini-worm genaamd caenorhabditis elegans leent zich hier uitstekend voor. Onderzoekers dienden deze dieren BHB toe . Ze ontdekten dat deze beestjes langer leefden dan soortgenoten die dit niet kregen toegediend. Dat niet alleen, ze ontdekten dat des te meer BHB de aaltjes kregen ze des te langer leefden. Uiteindelijk leefde de worpjes die het meeste BHB kregen maar liefst 20% langer dan aaltjes die dit niet kregen. Flink de moeite waard zou ik zeggen!

De onderzoekers stellen dat BHB een soort calorie-restrictie nabootste waardoor de beestjes langer leefden.


Minder vaak eten verlengt het leven ook

Minder maaltijden per dag eten blijkt de levensduur van ditzelfde wormpje ook te verlengen

In een andere studie werd ditzelfde aaltje blootgesteld aan minder eetmomenten per dag. Het bleek dat ook de beestjes die minder vaak aten, zelfs wanneer ze evenveel aten als de controlegroep, ook langer leefden dan wormpjes die vaker te eten kregen.

Mijn keto-paleo-gids helpt je in ketose te komen, helpt je minder calorieën te eten en is gebaseerd op twee maaltijden per dag. Drie keer raak voor een langer leven dus!