Zelf gemaakte beef-jerky

Evert BerkelaarRecepten8 Comments

Beef Jerky is in de Amerikaanse paleogemeenschap een veel gebruikte snack. In de boeken van Cordain, Robb Wolf en Mark Sisson wordt het vaak genoemd. In Nederland is het nog niet zo populair, maar binnen de paleo-gemeenschap en de oervoeding-varianten ervan is het in opkomst. Je kunt het kopen bij de grotere (XL) supermarkten of op enkele plaatsen online. Je koopt dan vaak zakjes van 25 of 50 gram, en als je het gaat terugrekenen kom je rond de € 70,- per kilo uit. Erg goedkoop is dat niet voor rundvlees.

Je kunt het ook zelf maken, maar een Nederlands recept was ik nog niet tegengekomen. In dit artikel laat ik je zien hoe ik dit gedaan heb.

 

Stap 1: koop het vlees

Het schijnt dat je dit met allerlei soorten vlees kunt doen, maar normaal gesproken wordt er rundvlees gebruikt. Ik kocht grass fed riblappen.

 

Stap 2: Snijd het vleesBeef_jerky1

Om beef-jerky te maken moet je dunne reepjes snijden van ongeveer 3 mm. Het is belangrijk dat je dit tegen de spiervezels in snijdt. Spieren hebben vezels die in een bepaalde richting lopen, net zoals hout dat nerven heeft. Je moet hier dus haaks op in snijden.

 

Stap 3: Kruid het vlees

De dunne reepjes zijn van nature een beetje flauw. Als je commerciële beef jerky gaat kopen ontdek je dat er vele soorten en smaken zijn. Als je het zelf maakt dan kun je hier dus eindeloos mee experimenteren. Ik heb zelf gekozen voor een pittige variant. Ik maakte een marinade van pittige cajuinkruiden, wat honing en wat olijfolie. Beef jerky wordt het allerlekkerst wanneer je het vlees een nachtje laat intrekken in de marinade.

 

Stap 4: droog het vleesBeef_jerky2

Beef jerky is eigenlijk gedroogd rundvlees. Bij gebrek aan zon en/of een kampvuur gebruikte ik maar de oven. Verwarm de oven op de zachtste stand. Dit was 60 graden in mijn geval. Vervolgens hang je zoveel mogelijk gemarineerde reepjes rundvlees op een rooster. Als het rundvlees hangt, moet het een paar uur in de oven blijven. Ik heb het er na 4,5 uur uitgehaald.

 

Stap 5: smullen!Beef_jerky3

Als je zelfgemaakte beef-jerky klaar is kun je dit nog ruim een week bewaren in goed afsluitbare bakjes. Ik denk dat je het nog langer kunt bewaren maar daar heb ik niet mee geëxperimenteerd.

 

Beef jerky is een uitstekende, lekkere en zeer gezonde snack, boordevol eiwitten. Het is leuk om te maken en je kunt het zelf kruiden zoals je wilt.

 

Beef Jerky is een van de snacks die gebruikt worden in mijn  e-books. 

 

e-book-banner-afvallen

8 Comments on “Zelf gemaakte beef-jerky”

 1. Hoi Evert,

  Ziet er goed uit uw recept! Wat ik me afvroeg is waar je het grasgevoerde vlees koopt? Ik vind het moeilijk om grasgevoerd rundsvlees te vinden.

  mvg
  Bram

 2. Hoi,

  Ik maak zelf ook jerky, als ik ze in de oven maak hang ik ze niet op maar leg ik ze op een rooster. Mijn ervaring is dat ze dan sneller droog zijn.
  Sinds vorige week heb ik een klein rookoventje aangeschaft. Dat gaat stukken sneller en beter. De rooksmaak voegt net dat stukje extra toe!

  Voor het vlees gebruik ik magere runderlappen van de agri markt. Deze bevatten weinig vet.

  Groetjes,

  Steven

 3. beef jerky kun je idd veel langer bewaren als het vocht er goed uit is en als het gemaakt is van zo mager mogelijk rundvlees. ik gebruik hiervoor rosbief. niks grasgevoerd, maar gewoon bij de turk vandaan (misschien wel grasgevoerd, maar daar pochen ze niet mee 🙂 ) voor pakweg 8,50 per kilo. flink lang laten marineren, dag of 2 kan prima, drogen en smullen maar.

  1. Beste Michel,

   Je zou kunnen zeggen dat het gewicht ongeveer gehalveerd moet zijn. Of tot het de droogte heeft van beef-jerky die je in de winkel kan kopen. Des te droger, des te langer houdbaar. Maar het is natuurlijk al wel eerder ‘gaar’.

   Succes! Groeten Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.