Salades van gekookte groente

Evert BerkelaarRecepten

In navolging op het recept van de geraspte groente hier nu een recept van gekookte groente. Ook hierbij geldt dat je eindeloos kunt variëren. Zeker voor de mensen die vaak voor enkele dagen vooruit koken is dit een uitkomst.

Kies je groente

Zelf houd ik van broccoli, bloemkool, wortel, witte kool, koolrabi en tja eigenlijk vrijwel elke groente ☺. Vervolgens gooi ik de groentes in de keukenmachine waar het grote ronddraaiende hakmes in zit. De machine hakt de groente in de geschikte grootte.

Koken, maar niet tot snot!

Ik doe altijd de groente in een pan en doe daar gekookt water bij. Dan laat ik de groente hooguit 5 minuten koken, anders wordt het te zacht. Zelf waardeer ik het als de groente nog een beetje knapperig is.

Afgieten en af laten koelen

Giet de groente af. Omdat de groente vrij klein is gesneden werkt het niet handig met een deksel op de pan dus gooi liever alles in een vergiet. Laat de groente vervolgens afkoelen voordat je het in de koelkast doet.

Portioneren

Zelf doe ik meestal 250 gram groente in een bakje om mee te nemen naar mijn werk. Zo heb ik een prima lunch. Ik zou minimaal 200 gram nemen. Meer kan natuurlijk ook. Zelf eet ik overdag niet zo veel maar neem ik een gigantisch diner.

Vlees, vis of ei toevoegen

Op de praktijk ben ik altijd blikjes vis voor als ik ’s morgens weinig tijd heb om wat anders te bereiden. Een gekookt ei kan natuurlijk ook al gauw. Gescheurde kip of vrijwel elk type bereid vlees van de vorige dag is ook prima geschikt. En wat dacht je van zoute haring of garnalen?

Kruiden en/of dressing

Afhankelijk van wat voor soort vlees, vis of ei ik er bij doe maak ik gebruik van kruiden of een dressing. Pittige kruiden zoals de cajun kruiden van Piramide vind ik erg lekker bij kip of varkensvlees. Als ik er spekjes bij doe dan volstaan 3 eetlepels vette kokosmelk er bij. Het lekkerst is het dan om de kokosmelk en de spekjes er al thuis bij te doen zodat de spekjes lekker hun smaak doorgeven aan de kokosmelk.
Een honing-mosterd-citroen-olijfolie dressing is natuurlijk ook altijd top. Of een rotzooi-vrije mayo. En een coconut aminos is lekker om er een oosters smaakje aan te geven.

Vijf minuten, max

Wanneer ik één keer per week de tijd neem om even groente te hakken en te koken ben ik de rest van de week nog geen vijf minuten bezig met de voorbereiding van mijn lunch. Je kunt je collegae uitdagen of zij zo snel klaar zijn met het smeren van hun boterhammen!

Eet ze!