Gedroogde appeltjes

Evert BerkelaarRecepten

De meningen verschillen over hoe gezond gedroogd fruit is. Volgens mij past het prima in een gezond voedingspatroon. Hier laat ik zien hoe ik gedroogde appeltjes maak.

Zelf appeltjes drogen

Sinds enige tijd ben ik de gelukkige eigenaar van een voedseldroger. Inmiddels heb ik er meerdere voedingsmiddelen in gedroogd zoals kip, rund, mango, banaan, andere soorten fruit en appel. 

Ik koos er voor om de appels te schillen en in dunne plakjes te snijden. Ongeschild kan ook maar zo vind ik (en mijn kinderen!) ze lekkerder. Ik gebruikte hiervoor mijn Food Dehydrator. Een dehydrator is een soort oventje dat op heel lage temperaturen aan kan en dat is ingericht voor het drogen van platte stukjes voeding.
Verder is het heel simpel:

  • Leg alle rekken (of zoveel je maar wilt) van je hydrator vol met de appel schijfjes
  • Laat het zo’n 10 tot 14 uur (of tot ze de droogte hebben die jij lekker vindt) drogen op 40 tot 50 graden
  • Laat de appeltjes na het drogen rustig afkoelen
  • Bewaar de afgekoelde appeltjes in tupperware of een ander goed afsluitbaar bakje

Het droogt drastisch: 780 gram geschilde appels levert 125 gram gedroogde appels op. Het gewicht neemt dus met factor 6,2 af!


(advertentie)

Voedingskenmerken gedroogde appels

De ene appel is de andere niet en de ene gedroogde is al helemaal de andere gedroogde niet. Want des te droger ze zijn des te meer voedingsstoffen ze per 100 gram bevatten. En hoe droog zijn de appels die je zelf maakt of die je koopt? Daarom heb ik maar een gemiddelde bepaald om mee te werken.

(kenmerken per 100 gram)

Merk

kcal

Vet KH

Eiwit

Green age

316

0,4 75,4

1,2

Horizon

288

0 65

2

All Nuts

285

0 65

1,5

AH

345

0,6 75

1

Gemiddeld

308,5

0,3 70,1

1,4

Je ziet dat gedroogde appeltjes met name hoog zijn in koolhydraten. Dat is ideaal voor de sporter. Voor mensen die willen afvallen geldt dat ze evengoed gedroogde appels kunnen eten maar dat ze hierbij moeten opletten dat ze daarmee niet hun calorie- of koolhydraatdoel overschrijden.

Glycaemische lading

De glycaemische lading (GL) van de gedroogde appel is nog heel redelijk. Volgens de site Glycemicindex.com heeft de gedroogde appel een GL van 11 bij een portie van 11 gram. Met een GL van 11 valt het net in de categorie “gemiddeld” die van 11 tot 20 loopt. De GL is precies even hoog als die van een banaan. Dit betekent voor mij dat iedereen het met mate kan eten, ook de mensen die willen afvallen.

Lekker en gezond

Al met al vind ik de gedroogde appeltjes een prima snack. Allereerst natuurlijk omdat ze erg lekker zijn, maar ook omdat ze prima passen binnen een gezond voedingspatroon. Mijn dochter krijgt ze geregeld mee naar school. Ook sporters kunnen er naar hartenlust gebruik van maken. Als je ze niet zelf kunt of wilt drogen kan je ze kant en klaar kopen. Dat lijkt prijzig maar ga maar eens na dat er gauw 500 gram appels in een zakje zitten, dan valt de prijs wel weer mee.

Eet paleo. Train hard. Behaal resultaat!