Chia pudding

Evert BerkelaarRecepten

Chia zaad is goed te gebruiken om een papje van te maken. Je krijgt dan een beetje een papje met een ‘griesmeel’ structuur. Nu lust ik totaal geen griesmeelpap maar dit chia-papje sla ik niet af. Chia is mega-rijk aan vezels dus als je vergrote behoefte hebt aan vezels is dit een aanrader.

Met dit basisrecept voor chia pudding kan je zeer veel variaties maken. Als je erg van chocolade houdt (net als ik) dan is onderstaande variant een goede optie.

Basisrecept

Voor de chia puddig heb je het volgende nodig.

  • 300 ml amandelmelk
  • 50 gram chia zaadjes

Dit basisrecept levert je het volgende op:

Calorieën Koolhydraten Vet Eiwit Vezels
kcal g g g g
366 21 25 12 21

Zolang je die verhouding aanhoudt zal er altijd een goede pap ontstaan. Meng dit door elkaar. Dit kan je gewoon door elkaar roeren maar je kunt dit ook doen met een blender. Vervolgens moet je dit minimaal 2 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Ik raad aan om dit een avond van tevoren te maken. Het is dan de volgende ochtend een lekker ontbijt.

Variaties

Zoals ik reeds zei kan je hier eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld alles in de blender doen en er vervolgens fruit bij doen. Als dit erg waterig fruit is dan is het verstandig om iets minder amandelmelk te gebruiken anders word het te dun. Je kunt er ook in een later ingrediënten aan toevoegen zoals cacao nibs, kokosschaafsel, rozijnen etc.

Chocolade pudding

Zelf vind ik het lekker om er een chocoladepudding van te maken. Dat doe ik met onderstaande ingrediënten:

  • Het basisrecept
  • 2 theelepels cacaopoeder (rauw, maar de conventionele is ook erg lekker)
  • snufje kaneel
  • snufje zeezout
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker

Je kunt de kokosbloesemsuiker ook vervangen door bijvoorbeeld stevia als je minder calorieën of koolhydraten wilt eten.

Deze chocolade variant levert je het volgende op:

Calorieën Koolhydraten Vet Eiwit Vezels
kcal g g g g
483 45 28 14 25