Nieuw bewijs voor het belang van koolhydraten in de evolutie

Evert BerkelaarPaleo 2.0

Eén van de kenmerken van wat ik Paleo 2.0 noem is dat we meer waarde moeten hechten aan koolhydraten. Als je niet oppast krijg je het idee dat koolhydraten slecht zijn en dat wij dit vroeger nooit aten. Ook ik heb lang zo gedacht. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat koolhydraten belangrijker zijn geweest voor onze voorouders.
Deze maand (januari 2020) is er opnieuw bewijs aan toegevoegd.


De studie

Het onderzoeksteam van Lyn Wadley en collega’s hebben in een grot in Zuid-Afrika de resten gevonden van geroosterde plantenwortels. Het betrof de wortels van de zogenaamde Hypoxis plant. Boven de grond heeft deze plant mooie gele bloemen maar onder de grond vormt het een zetmeelrijke dikke wortelstructuur. Beetje vergelijkbaar met de vorm van gember. Volgens de onderzoekers zou het vroeger mogelijk moeten zijn geweest om binnen twee uur voldoende van deze wortels te vinden om aan de dagelijkse calorische behoefte te voldoen.

Het feit dat dit in een grot is gevonden duidt erop dat het werkelijk geroosterde wortels zijn en niet wortels die door een per ongeluk ontstane brand (bijvoorbeeld door bliksem) gebakken waren.

Bereiden maakte ons mensen

Dit bewijs maakt mijn stelling extra krachtig dat niet alleen het eten van vlees, maar zeker ook het bereiden van planten, onze calorische inname enorm heeft kunnen vergroten. Deze grotere calorische inname was noodzakelijk voor het ontwikkelen van grotere hersenen. Koolhydraten zijn immers veel gemakkelijker op te nemen uit planten wanneer deze bereid zijn. Daarmee is koken, oftewel het bereiden van voeding, één van de belangrijkste factoren geweest in de menselijke evolutie.