Steaks&Eggs

Evert Berkelaarketo

Als fanatieke krachtsporter (momenteel train ik 5 a 6 x per week) ben ik altijd geïnteresseerd in hoe je het verantwoordst en beste spiermassa aankomt. Ik behoor tot de ‘natty’s’. Natty’s zijn mensen die hun lichaam willen opbouwen op natuurlijke wijze. Zonder Anabole Androgene Steroïden (AAS) dus. Waar moet je dan kijken voor informatie? 


Een goede start is om te kijken naar de bodybuilders van weleer. Nog van voor de tijd van de AAS dus. Een goed voorbeeld is de man die je op de foto ziet. Hij is “the trainer of stars’ die mannen als Clint Eastwood en vele andere acteurs klaarstoomde voor hun filmrollen. Zijn naam is Vince Gironda, zijn bijnaam 'The Iron Guru', en in de jaren rond 1950 was hij op zijn best.

Keto voor sporters

Wat grappig is (of vind ik dat grappig omdat ik een voedings-nerd ben?), is dat hij al in de vorige eeuw een soortement van ketogeen dieet propageerde. Het bekende ‘steaks and eggs’ diet. Ook noemde Vince dit wel eens het ‘Maximum Definition Diet’. Hierbij eet je, zoals je al vermoedde, steaks en eieren. Dit doe je dan maar twee keer per dag. Vince had het erover dat je dit vooral moest bakken in flinke hoeveelheden boter. Bang voor vet was Vince zeker niet. Hij raadde mensen makkelijk aan tot 30 eieren per dag te eten. Maar goed, terug naar het Steaks & Eggs dieet. Als krachtsporter deed Vince aan vrij intensieve trainingen, soms wel twee keer per dag. En dat minimaal vijf keer per week. Het is bekend dat je met een laag-koolhydraten dieet minder goed kunt presteren bij sporten met een hoge hartslag, zoals krachtsport [1]. Hoe kan je dan presteren met het Steaks & Eggs dieet? 

Oplossing: ‘Cheat day’

Om ervoor te zorgen dat je toch je koolhydraten binnenkrijgt had Vince een simpele oplossing. Je doet het Steaks & Eggs dieet voor 5 tot 6 dagen en daarna volgt een dag waarop je zoveel koolhydraten eet als je maar wilt. Eigenlijk is hij in zoverre de ontdekker van wat men tegenwoordig een ‘Cyclisch Ketogeen dieet’ noemt. In het kort noem ik dat in mijn keto-filmpjes. Het hele keto-ding, dat nu zo populair is, is feitelijk al heel oud.

Vince Gironda

"Bodybuilding is voor 80% voeding"
Vince Gironda

Weekmenu

Dit dieet heeft wel een tikkeltje iets eentonigs. Overzichtelijk is het in elk geval wel:

 • Maandag-zaterdag: tot 700 gram steaks en tot 6 eieren per dag, verdeeld over twee maaltijden en gebakken in zo veel mogelijk boter.
  Dranken: water, thee, koffie.
  Kruiden: peper en zout.
 • Zondag: eet en drink wat je maar wilt, maar vooral veel koolhydraten

Ver zijn tijd vooruit

Vince was zijn tijd ver vooruit. Zijn aanbevelingen bestonden dus al ruim 50 jaar terug uit methodes waarop 'moderne' goeroe's nu vertrouwen:

 • Low carb
 • Ketogeen
 • High-protein
 • Intermittent fasting
 • Cheatdays

Aanrader?

Als je het grootste deel van je dieet laat bestaan uit slechts twee componenten (Steak en ei) dan is het logisch dat je bepaalde voedingsstoffen op de langere termijn tekort gaat komen. Er zal onder andere een tekort ontstaan aan kalium, vitamine C en base-vormende voeding. Daarnaast zal er waarschijnlijk te veel zout worden gegeten en te veel omega-6 vetten welke beiden op de langere termijn zeer slecht voor je zijn. Dit maakt het Steaks & Eggs dieet geen aanrader voor de langere termijn. Om kortdurend vet kwijt te raken met behoud van je spiermassa geloof ik er wel in.

Hoe je als sporter op de langere termijn een ketogeen dieet kunt toepassen leg ik uit in mijn Paleo-Keto gids.

Train hard, eet paleo en behaal resultaat!