Bewegen op basis van je maximale hartslag

Evert Berkelaarketo

Ik geef vaak mensen het advies om nuchter laag-intensief te bewegen. Ik laat je weten waarom en hoe aan de hand van je hartslag kunt bepalen wat laag-intensief is.


Waarom nuchter?

Als je 's morgens nuchter bent is dat het moment om je vetverbranding aan te zwengelen. Immers, zonder energie uit een recente maaltijd zal je lichaam andere bronnen moeten gaan aanspreken. Nu kan het zijn dat je het niet redt om dit in de ochtend te doen. Een ander goed moment is dan voor het diner. Idealiter neem je dan 's morgens een ontbijt, sla je de lunch over en wandel je vervolgens nuchter voordat je aan het avondeten gaat beginnen.

Laag-intensief?

Als ik iemand aanraad om laag-intensief te bewegen dan doe ik dat bijvoorbeeld omdat deze persoon weinig koolhydraten eet. Bij hoog-intensieve beweging gaat de hartslag omhoog en is vetverbranding niet goed mogelijk. Je bent bij hoog-intensieve beweging afhankelijk van koolhydraten. Bij laag-intensieve beweging kan je wel vet als brandstof gebruiken. De omslag van laag- naar hoog-intensief ligt bij de meeste mensen bij 60% van de maximale hartslag. Met onderstaande calculator kan je jouw maximale hartslag berekenen en dan zie je meteen wat 60% daarvan is.

Gebruik de calculator

Hoe lang moet je dan bewegen?

Een goede vriend van mij (die ook al jaren bij mij traint maar al veel langer mijn maat is) zei ooit eens tegen mij: "Alles dat je doet is beter dan alles wat je niet doet". En zo is het maar net. Het is een bijna Cruijfidiaanse wijsheid. In de context van hoe lang je nuchter zou moeten bewegen geldt dit ook. Alhoewel ik minimaal 20 minuten aan zou willen raden. En een echt maximum is er niet, maar als je het langer dan een uur wilt doen zou dit vooral zijn omdat je het erg leuk vindt. Niet omdat het noodzakelijk is.

Probeer het uit en pas je tempo aan

Door gebruik te maken van een hartslagmeter (of smartwatch) kan je goed monitoren hoe goed je bezig bent. Je hebt nu een doel. Pas je tempo van bewegen net zo lang aan tot je rond die 60% van je maximale hartslag bent.

Let op:
Neem altijd de medicatie van de arts of specialist in. Als je daardoor niet nuchter kunt bewegen is dat maar zo.