Zoete aardappel

Evert BerkelaarBlog, Home

Zoals je hier kon lezen is de ‘oude vertrouwde’ witte aardappel dus niet de beste keuze. Gelukkig zijn er alternatieven. De zoete aardappel bijvoorbeeld. De zoete aardappel bevat voor een groente vrij veel koolhydraten. Dit betekent dat sporters hier juist gebruik van kunnen maken wanneer ze meer koolhydraten willen eten. Als je wilt afvallen moet je om dezelfde reden niet overdrijven met de zoete aardappel.

 

Als je een aardappel-vlees-groente maaltijd wilt veranderen in een paleo-maaltijd kan je bijvoorbeeld de gebakken aardappeltjes vervangen door zoete aardappeltjes uit de oven. Als je ze op deze manier maakt zijn ze knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Superlekker.

De zoete aardappel kan je ook grillen, koken, poffen en je kunt er zelfs patat van maken. Ook kan je de bataat gebruiken in een soep.

 

Zoete aardappel uit de diepvries

Tegenwoordig kan je van Aviko ook zoete aardappel patat of vierkantjes uit de diepvries kopen. Deze smaken erg lekker en knapperig. Ze hebben echter wel als nadeel dat er een hoop rommel aan is toegevoegd: raapzaadolie, gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, dextrine, zout, rijsmiddel (E450, E500), kleurstof (paprika extract) en verdikkingsmiddel (E415).

aviko_zoete_aardappel

Als je ze in de oven opbakt zonder dat je er vet bij gebruikt, lijken de hoeveelheden macronutriënten die erin zitten best aardig. Toch zie je dat ze bijna twee maal zo veel calorieën bevatten en een stuk vetter zijn dan wanneer je het zelf klaarmaakt. En wanneer je ze gaat frituren zal het vergelijkbaar zijn met gewone patat.

 

Per 100 gram Calorieën Eiwit Koolhydraat Vet Vezels
Vers, gekookt 94 1 21 0 2,3
Vers, rauw 124 2 28 0 1,3
Aviko zoete aardappel 170 1,5 22 7,5 3
Frites bereid (gewone) 309 5 38 15 3,2

 

Zoete aardappel chips

Diverse fabrikanten bieden chips aan van zoete aardappels. Dat klinkt in eerste instantie misschien wel aardig maar feitelijk is het niet zo bijzonder. Alhoewel het type zetmeel van de zoete aardappel misschien wat beter is dan van een witte aardappel zijn het beide echte calorie-bommen. Mijn advies is: neem ze niet:

 

Per 100 gram Calorieën Eiwit Koolhydraat Vet Vezels
Chips gewone aardappel 542 6 52 33 4
Chips zoete aardappel 534 3 60 30 2,8

 

Zie ook onderstaande recepten:

 

Wil je meer paleo-recepten?

In mijn e-books vind je complete menu’s met recepten voor 21 dagen!