Zelf scrub maken

Evert BerkelaarBlog, Home

Scrubben is een prima manier om van je oude huidcellen af te komen. Je helpt je huid dan om van de afvalstoffen af te komen. Verder is scrubben een logisch onderdeel van een detox programma.

“Als je het niet op kunt eten, smeer het dan niet op je huid”

Ik denk persoonlijk dat je altijd op moet passen als je iets op je huid smeert. Je huid is namelijk een opname-orgaan. Een deel van de stoffen die je op je huid smeert worden opgenomen. Dit geldt ook voor vrouwen die veel make-up gebruiken. Verder bijvoorbeeld ook voor zonnebrand en crèmes. In de meeste gevallen mag je ze niet opeten en moet je contact met de mond en ogen vermijden. De vraag is dan hoe slecht dit allemaal voor je is.

Zelf scrub maken

Je kan heel gemakkelijk zelf een scrub maken die bestaat uit goedkope en gezonde ingrediënten.
Bovendien is het erg snel klaar.

Benodigdheden

  • 150 gram epsom zout
  • 35 gram amandelolie
  • 25 gram kokosolie
  • Vleugje aroma

Epsom zout wordt ook wel bitterzout of Engels zout genoemd. Het ligt niet in de supermarkt maar in drogisterijen, reformwinkels en winkels zoals de Tuinen hebben ze het wel.
Voor de kokosolie heb je natuurlijk de keus voor een geurige en geurloze. Beiden zijn prima voor dit doel, dus het hangt van je voorkeur af.
Als aroma heb ik de essentiële mandarijnolie gebruikt van aromed maar je kunt ook volstaan met een theelepel citroensap.

Werkwijze

Zelf scrub maken is heel simpel. Doe de ingrediënten bij elkaar en roer het goed door elkaar heen. Als de kokosolie erg stijf is kan je het beter even op kamertemperatuur laten komen.
In principe hoef je het vervolgens alleen nog maar in een potje naar keuze te doen.

“Onze voorouders scrubden toch ook niet?”

Nee, dat denk ik ook niet. Dus waarom zou jij dat eigenlijk wel moeten doen dan?
Ik kan me dit soort vraagstukken wel voorstellen. Zelf denk ik dat je huid, wanneer je in de natuur leeft, veel vaker in aanraking komt met iets ruws. Je slaapt in het zand of je loopt eens langs een ruwe boom. En elke keer worden de oude huidcellen van je huid verwijderd. Wij, hier in het Westen, hebben een huid die vaak bedenkt is met een zacht kledingstuk. En als we eens met de blote onderarm op het bureau leunen is de ondergrond ook lekker zacht en glad. Daarom denk ik dat het helemaal geen kwaad kan om je huid zo nu en dan eens te scrubben.
Hoe vaak moet je dat dan doen? Daar is mij geen aanbeveling van bekend. Maar ik zou zeggen begin eens met een keer per week. Wanneer je dit zelfgemaakte scrubzout gebruikt kan het in elk geval geen kwaad (tenzij je een amandel-allergie hebt)….