Spinazie: voor- en nadelen

Evert BerkelaarBlog, HomeLeave a Comment

Als ik les geef over voeding of in gesprek ben met cliënten wordt er vaak verbaasd gereageerd als ik mijn terughoudendheid over spinazie benoem. Planten, zoals in dit geval spinazie, hebben vaak goede eigenschappen en enkele slechte eigenschappen. Of en hoe vaak je dit zou kunnen eten hangt er van af welke eigenschap voor jou zwaarder weegt. Daarom probeer ik het even objectief op een rijtje te zetten voor je.


Laat ik beginnen met te zeggen dat ik zelf een hekel heb aan artikelen met titels zoals “5 redenen om geen spinazie te eten” of variaties daarop. Dat is ook onzin want voor elke reden om iets niet te eten is er vaak een reden om iets juist wel te eten. Je moet het hele plaatje bekijken. Alleen kijken naar nadelen zonder goed de voordelen te kennen is ronduit stom. Zorg dat je op de hoogte bent en maak je balans op.


Spinazie bevat...

Oxaalzuur
Spinazie bevat redelijk wat oxaalzuur. Oxaalzuur bindt aan mineralen. Deze stof kan ervoor zorgen dat je deze mineralen niet meer op zult kunnen nemen. Dit is niet echt een probleem wanneer je elke week een keer spinazie eet. Wel wanneer je maandenlang spinazie eet op een dagelijkste basis. Verder is oxaalzuur verantwoordelijk voor het gros van de nierstenen. Maar zoals altijd is er meer aan de hand als oxaalzuur tot problemen leidt. Gezonde mensen hebben namelijk bacteriën in de darm die oxaalzuur af kunnen breken. Wat betreft oxaalzuur geloof ik oprecht dat dit voor gezonde mensen met een gezonde darmfunctie geen probleem is.
Mensen die last hebben van jicht en/of reuma of artritis kunnen wellicht oxaalzuur beter vermijden. Andere planten met flink wat oxaalzuur zijn snijbiet en rabarber.

Luteïne
Luteïne is een belangrijke stof voor een goede functie van de ogen.

Vitamine K
180 gram gekookte spinazie bevat ruim 10 keer de aanbevolen dagelijkse (minimale) hoeveelheid (ADH) van vitamine K. Vitamine K tekorten komen veel voor in Nederland, dus spinazie kan hierbij helpen. Normaal gesproken hoort een gezonde darmflora te zorgen voor onze vitamine K.

Vitamine A
Al met 100 gram spinazie krijg je de ADH van vitamine A binnen. Vitamine A tekorten komen niet veel voor bij ons.

Foliumzuur
Als je 250 gram spinazie eet krijg je ongeveer de ADH van foliumzuur binnen. Uit onderzoek blijkt dat het koken van de spinazie daar nauwelijks effect op heeft.

Andere vitamines en mineralen
Naast de noemenswaardige hoeveelheden van bovengenoemde vitamines levert spinazie ook vitamine B2, B3 en B6.
Spinazie bevat mooie hoeveelheden mineralen. Maar lees nog even terug wat ik hierboven schreef over oxaalzuur. Het gaat bij spinazie vooral om mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kalium, koper, fosfor, zin en seleen. Wat betreft kalium: het staat op mjin nummer 2 van low carb-kalium-rijke groentes

Rubiscoline
Wanneer ik afraad om spinazie te eten gaat het mij vooral om deze stof. Spinazie bevat zelf geen rubiscoline maar het wordt gemaakt uit rubisco, een stof die wel in spinazie zit. Rubiscoline gaat zich gedragen zoals exorfines die ook in  gluten zitten. Hiervan is bekend dat het de opiumreceptoren in de hersenen prikkelt en daarmee beïnvloedt het je gedrag en zou het zelfs een gluten-intolerantie kunnen maskeren. Ik heb aardig wat ervaring met mensen die niet tegen gluten kunnen. Vaak kan ik deze mensen prima helpen, maar dan is het vermijden van spinazie ook een must.
Mensen produceren enzymen om deze nadelige stoffen af te breken en daarmee onschadelijk te maken. Echter, dit enzym kan je niet eindeloos produceren en bij sommige mensen raakt dit op. En dan kan je in de problemen komen.

Chlorofyl (bladgroen)
Bladgroen is een zeer waardevolle stof. Een portie van zo’n 225 gram rauwe spinazie levert zo’n 24 milligram chlorofyl. Dat is erg veel vergeleken bij de meeste andere planten.

Weinig koolhydraten
Rauwe spinazie bevat per 100 gram maar 0,6 gram koolhydraten. Het levert je 2 gram vezels op. Dit maakt spinazie geschikt voor low-carb diëten. 

Invloed van de bereiding
In het boek ‘Supergroente en Powerfruit’ van Jo Robinson kan je lezen dat koken een nadelige invloed heeft of de hoeveelheid antioxidanten in spinazie. Na 10 minuten bevat het kookwater vier keer zoveel antioxidanten dan de spinazie zelf. Beter is dus rauw eten, roerbakken of stomen. En natuurlijk als je gaat voor knapperigheid moet je spinazie niet koken want dan wordt het zacht.

Dus…. Is spinazie gezond?
Vooral voor gezonde mensen, wat mij betreft.
Zoals je hebt kunnen lezen bevat het mooie hoeveelheden van vitamines en mineralen, past het goed in een low-carb dieet en daarnaast is het vooral lekker.
Maar voor mensen met gevoelige darmen of die bekend zijn met darm-problemen (en dat zijn er nogal wat) raad ik het in principe af. 


Advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.