Peulvruchten rijk aan vezels en eiwit?

Evert BerkelaarBlog, Home4 Comments

Afgelopen week was er op RTL4 bij het programma Editie NL een item over peulvruchten. Een meneer vertelde dat peulvruchten bijzonder rijk zijn aan vezels en eiwit. Mijn eerste gedachte was: ‘Huh! Vergeleken met wat dan?!?’.  In dit artikel vergelijk ik enkele soorten peulvruchten op het gebied van vezels en eiwit met andere voedingsmiddelen. Ik kom tot andere conclusies.

 

Peulvruchten zijn niet eiwitrijk

Als je in je dieet iets wilt vervangen dan moet je niet kijken naar de hoeveelheid gramvoedsel dat je weghaalt en waarvoor je iets anders in de plaats doet. Je moet kijken naar het aantal calorieën die het ene voedingsmiddel bevat, en je wilt dat vervangen door iets met een vergelijkbare hoeveelheid calorieën. Daarom bepaalde ik per 100 kcal hoeveel eiwitten peulvruchten bevatten:

 

Peulvruchten per 100 kcal

Peulvruchten per 100 kcal

 

Je ziet dat de sojaboon er met 9 gram eiwit per 100 kcal een beetje uitspringt, de overige peulvruchten uit de tabel zitten beduidend lager.

Binnen het paleodieet komen de eiwitten met name uit vlees en vis. Ik pakte een paar soorten en bepaalde daarvan ook 100 kcal:

 

Vlees en vis per 100 kcal

Vlees en vis per 100 kcal

 

Bovenstaande tabel geeft wat mij betreft duidelijk aan dat peulvruchten vergeleken met dierlijke producten veel minder eiwit bevatten. Zelfs vette vis en speklap bevatten nog evenveel of (veel) meer eiwit dan bonen, uitgezonderd de sojaboon.

 

Ok, en vezels dan?

Zoals te zien is in de eerste tabel bevatten peulvruchten gemiddeld zo’n 6,5 gram vezels per 100 kcal, met een uitschieter van de sperzieboon. Heel redelijk, zou je zeggen.

 

Toch valt ook dit wel mee als je het in perspectief zet tegenover een aantal groenten en fruitsoorten. Onderstaande groente- en fruitsoorten zijn voorbeelden van vezelrijke producten. Voor een uitgebreider artikel over vezels verwijs ik naar mijn artikel op de site van het PaleoPrincipe.

 

groente en fruit per 100 kcal

Groente en fruit per 100 kcal

Granen hebben nog minder vezels en eiwit

Ik kan het toch niet laten om hier nog even granen te laten zien. Die leveren per 100 kcal nog veel minder eiwit dan peulvruchten. Wat betreft vezels doen ze nog veel meer onder ten opzichte van zowel peulvruchten als groente en fruit. Bijzonder vreemd dus dat juist graan zo wordt geroemd om zijn vezels, en soms zelfs om zijn eiwit.

 

Graan per 100 kcal

Graan per 100 kcal

Zijn peulvruchten daarom slecht?

Het feit dat peulvruchten niet rijk zijn aan eiwit of vezels maakt het natuurlijk nog niet per se tot slechte voeding. Het punt dat ik wil maken is dat ze weinig toevoegen. Daarnaast bevatten ze een aantal nadelige stoffen, zoals lectines (die het lichaam kunnen beschadigen), protease-inhibitoren (die de eiwit-opname verhinderen) en tannines (die de mineraal-opname verhinderen), maar daarover een andere keer meer.

Vanwege het feit dat ze weinig toevoegen beveel ik mensen in zijn algemeenheid aan om weinig peulvruchten te eten. Mensen met bepaalde klachten, waaronder auto-immuunziektes of klachten behorend tot de categorie ‘onbegrepen kwalen’ beveel ik aan om geen peulvruchten te eten, vanwege de genoemde nadelige stoffen gecombineerd met het feit dat ze weinig toe voegen.

 

‘In de oertijd at men toch ook peulvruchten?’

Je leest en hoort nog geregeld iemand zeggen dat ze vroeger ook peulvruchten aten, en dat sommige huidige jager-verzamelaars dat ook doen. Nu is het zo dat de meeste jager-verzamelaars van nu eigenlijk een jagende boer zijn in plaats van jager-verzamelaar zonder vaste verblijfplaats. De belangrijkste reden dat mensen in de geschiedenis geen peulvruchten aten is omdat de meeste soorten rauw niet te eten zijn. Je krijgt buikpijn van het eten van rauwe peulen, en dan pak je geen tweede nadat je er een geprobeerd hebt. De meeste peulen moet je weken en of koken voordat ze geschikt zijn om te eten. Dit is niet interessant als je er slechts enkele kunt vinden, zoals een jager-verzamelaar. Dit kost een hoop energie en levert weinig energie op. Dit is heel anders voor boeren die het verbouwen: die kunnen in korte tijd met het verbruik van slechts een beetje energie heel veel peulvruchten oogsten en dan loont het wel de moeite om ze te bewerken en geschikt te maken voor consumptie. Mensen zijn dus pas op redelijke schaal peulvruchten gaan eten na de landbouwrevolutie.

4 Comments on “Peulvruchten rijk aan vezels en eiwit?”

 1. Het voedingscentrum is aanmerkelijk genuanceerder dan u bent. Maar die geloven ook niet in paleo of welke voedselreligie dan ook

 2. Wat hanteert u een rare indeling, waarom deelt u de voeding in per 100 kcal?
  Dat lijkt me nl. lang niet altijd overeen te komen met 1 portie.
  Bruine bonen bevatten per portie volgens mij bv aanzienlijk meer vezels dan sperziebonen. (Daarnaast sperziebonen uit blik of glas zijn ronduit smerig vergeleken met verse.)
  Overigens maakt u ook geen onderscheid tussen fermenteerbare en niet fermenteerbare (onverteerbare) vezels wat denk ik ook nog wel verschil maakt voor de darmfunctie.

  Weet u trouwens hoe de stoelgang van de Inuit (Eskimo’s) is want voor zover ik weet krijgen die met hun traditionele voedingspatroon amper/geen vezels binnen? (zomer/winter)
  (En ik heb geen verstand van het Paleo dieet maar hun dieet lijkt me uitermate Paleo?)

  1. Beste V,
   Wanneer ik een bepaalde hoeveelheid peulvruchten zou willen vervangen voor iets anders dan moet ik kijken naar het aantal calorieën dat het bevat. Als ik een portie bruine bonen (95 kcal/ 100 gram) ga vervangen voor een portie komkommer (8 kcal/ 100 gram) dan zou dat niet goed uitpakken. Daarom dus porties van 100 kcal.
   Het is een goed punt dat fermenteerbare vezels verschil uitmaken.
   Helaas weet ik niets van de stoelgang van de Inuit. Het is waar dat zij een paleodieet toepassen, maar wel een van de minder gezonde. Zij lever enkele jaren korter dan de jager-verzamelaar uit andere streken van de wereld. Dat komt ongetwijfeld door het zure dieet van ze met veel te weinig groentes. Zij zullen absoluut een compleet andere darmflora hebben dan wij hier en andere groepen jager-verzamelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.