Nuchter bewegen

Evert BerkelaarAfvallen, HomeLeave a Comment

Zoals je kunt lezen in mijn basisrichtlijnen om af te vallen is nuchter bewegen één van de 6 regels en dus erg belangrijk in mijn optiek. Aan de hand daarvan krijg ik vragen van sporters of dit ook voor hen geldt. Daarom licht ik een en ander even toe.

Er is een groot verschil tussen je training gebruiken om vet te leren verbranden en je training gebruiken om zoveel mogelijk vet na je training te verbranden. En je training gebruiken voor competitieve doeleinden is weer een heel ander hoofdstuk.

Training gebruiken om vet te leren verbranden

Nuchter bewegen raad ik met name aan om je lichaam te dwingen om vet als brandstof te gebruiken. Veel mensen hebben dit afgeleerd omdat ze het nooit meer deden. Een dieet rijk aan snelle suikers en de daarmee gemoeide hormonen maakt vet als brandstof gebruiken zo goed als onmogelijk. Je moet het dan opnieuw leren. Vet als brandstof gebruiken is uitsluitend mogelijk bij lichamelijke inspanning tot een zekere hoogte. Wanneer de intensiteit van je training toeneemt verbruik je op een gegeven moment met name koolhydraten en geen vet. Trainen op een hoge intensiteit raad ik in principe af in nuchtere toestand, tenzij je dat gewend bent. Als je de training gebruikt om vet te leren gebruiken als brandstof is het niet zozeer belangrijk dat je op dat moment wat calorieën verbruikt. Het gaat dan echt uitsluitend om het aanleren van vetverbranding. Wanneer je dit combineert met een goed voedingspatroon (rijk aan vet, niet te hoog in koolhydraat) dan geloof ik dat je dit in enkele weken onder de knie kunt hebben.

BELANGRIJK: wanneer je belangrijke medicatie gebruikt van je arts vraag dan aan je arts of je deze moet innemen voordat je nuchter gaat bewegen. Neem bij twijfel altijd je medicatie in volgens voorschrift arts.

Training gebruiken om je vet-verbranding na je training te optimaliseren

Als je reeds in staat bent om vet als brandstof te gebruiken raad ik niet aan om nuchter te bewegen maar om juist je vasten-periode te beginnen met een training. Dus je eet wat en doet daarna een training en eet daarna even niets. Doordat je eerst wat gegeten hebt kan je hoog-intensief trainen. In de periode na je training is je stofwisseling verhoogd door de afterburn van je training. Wanneer je in de periode na je training niet eet zal je met name vet als brandstof gebruiken. Dat is extra aantrekkelijk omdat je meer calorieën verbruikt doordat je hoog intensief kon trainen. In plaats van je te richten op de plusminus 500 calorieën die je verbruikt tijdens je training richt je je nu op de plusminus 2000 calorieën die je verbruikt na je training. Dat is natuurlijk veel effectiever. Natuurlijk is dit alleen geschikt voor als je af wilt vallen. Niet voor de ‘gainer’.

Training gebruiken voor competitieve doelen

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je goed eet en sport. Wanneer je eet is dan van minder belang. Als je een doel wilt bereiken met je training (betere vaardigheden, snellere tijden of meer gewichten) is mijn mening dat het niet heel veel uit maakt wanneer je traint zolang je maar consequent traint en dat ook kunt blijven doen. Zorg er voor dat je voordat je de volgende dag weer gaat trainen je voedings- en brandstoffen weer hebt aangevuld met voeding. Of dat dan direct voor, direct na of enige tijd voor of enige tijd na je training is maakt weinig verschil. Maar in de regel willen sporters met competitieve doelen hun voedingstoffen na de training aanvullen, ook omdat het lichaam daar om vraagt in de vorm van honger.

Samengevat

Nuchter bewegen kan en mag gerust maar is voor mij met name belangrijk voor de mensen die vet willen leren gebruiken als brandstof. Hierbij moet de beweging laag-intensief zijn.

Laat me weten wat jouw ervaringen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.