Des te meer frisdrank je drinkt, des te slechter zijn je botten

Evert BerkelaarBlog, HomeLeave a Comment

Dat blijkt uit een recente Chinese studie. De onderzoekers vonden 9914 mensen van 20 tot 75 jaar oud die nog nooit een bot hadden gebroken. Vervolgens werden deze mensen vijf jaar gevolgd en werd er gekeken naar hoeveel mensen een botbreuk kregen en naar het frisdrank gebruik.

Resultaten

Wanneer je slechts zo nu en dan frisdrank gebruikt lijk je niet veel meer risico te lopen op het breken van botten. Er was nauwelijks een verschil tussen de mensen die nooit frisdrank dronken en de mensen die dit minder dan eenmaal per week, één- of tweemaal en zelfs drie tot vier keer per week frisdrank dronken. Echter, wanneer je dagelijks of vrijwel dagelijks frisdrank drinkt loop je bijna vijf keer zoveel kans op een botbreuk. Dat is nogal een flinke toename!
De onderzoekers hadden rekening gehouden met verschillen in leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, roken, alcohol en meer van dat soort factoren.

Fosfaten

Dit soort studies tonen een verband aan maar geven geen verklaring. De onderzoekers speculeren natuurlijk wel over hoe dit verband te verklaren is. Zij denken dat de fosfaten in de frisdrank verantwoordelijk zijn voor de de-mineralisatie van de botten. De nieren gebruiken calcium om het fosfaat te verwijderen uit het lichaam. En van calcium hebben wij geen voorraad-pot staan in het lichaam. Dus worden de botten hiervoor aangesproken. De bot-mineraal-dichtheid neemt dan af en vervolgens neemt je risico op botbreuken toe.

Hoe krijg je sterke botten?

Sterke botten krijg je wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Voldoende vitamine D en K
  • Voldoende mineralen in de voeding
  • Een goede mineraalbalans in het lichaam
  • Een dieet dat niet te verzurend is
  • Voldoende spanning op de botten (krachttraining dus)
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.