De innerlijke arts

Evert BerkelaarBlog, boek reviews, Home

De innerlijke arts

Ik kocht dit boek vanwege mijn interesse in Intermittent Fasting. Ik had de auteur al wel eens gezien op televisie interviews en ik kreeg toen al een beetje een naar gevoel bij de vooringenomenheid m.b.t. dierlijke voeding. Maar ik dacht eerst even lezen en dan pas oordelen.

Het boek was de moeite waard. Het boek begint met het uitleggen van de homeostase en hormesis wat natuurlijk een geweldig begin is. Michalsen heeft meerdere studies gedaan en gepubliceerd en weet m.b.t. vasten zeker waar hij over praat. Hij legt de gezondheidseffecten van het vasten erg goed uit. Hij noemt verschillende vormen van vasten zoals Time Restricted Feeding, Fasting Mimicking Diet en Buchenger vasten (‘Heilvasten’). Met dat laatste heeft de man goede studies gedaan en over gepubliceerd. Hij heeft vooral veel onderzoek gedaan bij mensen met reuma. Het deel over vasten is zeer de moeite waard.

Helaas gaat het boek maar voor een klein deel over vasten. Van de 300 bladzijden gaan er minder dan 50 over vasten. Andere hoofdstukken gaan over het zetten van koppen (‘cupping’), bloedzuigers als therapie bij gewrichtsaandoeningen, aderlaten en yoga. Op zich allemaal best interessant. Maar dat iemand die dat allemaal wetenschappelijk onderbouwd vindt vervolgens zo negatief naar dierlijke voeding kan kijken verbaast mij enorm.

Een ander iets dat mij verbaasde was dat de beste man eerst colonhydrotherapie (‘darmspoelingen’) weg zet als onzin en zelfs winstbejag noemt. Vervolgens beweert hij enkele zinnen verderop dat leverwikkels specifieke gezondheidseffecten hebben. Zonder daar ook maar enige bron van bewijs voor te noemen. Hieruit blijkt voor mij opnieuw dat de man flink vooringenomen is als wetenschapper. Over low carb diëten zoals Atkins zegt hij stellig: “je sterft misschien slank, maar wel eerder”. Dat vind ik niet kunnen.

Alles dat met dierlijke voeding te maken heeft wordt verafschuwd. Het gebruik van graan wordt aanbevolen. Hiervoor haalt hij uitsluitend epidemiologische studies aan. Ook erg jammer. Deze studies staan bekend vanwege de healthy bias. Dus als je mensen die volkoren granen eten vergelijkt met mensen die witmeelproducten eten, blijkt dan al gauw dat volkoren gezonder is. Maar is dit dan ook zo? Of zijn de mensen die witmeelproducten eten in plaats van volkoren ook de mensen die te weinig sporten, alcohol gebruiken en roken?

Afijn, je moet als vlees-eter wel het één en ander incasseren maar nogmaals vind ik het boek de moeite waard voor de geïnteresseerde in gezondheid.