Becel Keuken is een misbaksel

Evert BerkelaarBlog, Home2 Comments

Op TV zag ik een misselijkmakend spotje voorbijkomen van Becel met hun nieuwe product ‘Becel Keuken’. Het fijne van een persoonlijk blog is dat ik daar dus even mijn persoonlijke mening kan uiten :).  Becel Keuken zou ideaal zijn om in te bakken en bevat bovendien 3 x zoveel omega-3 dan olijfolie, aldus het spotje. Welnu, beste Becel, des te meer omega-3 er in een vet zit des te slechter dit vet geschikt is om in te bakken! Niets om over op te scheppen dus!

 

Op de site van Becel zie ik dat Becel Keuken bestaat uit koolzaadolie, zonnebloemolie (lekker goedkoop), lijnzaadolie en geheel geharde koolzaadolie. Het meest shockerend hiervan is dat er lijnzaadolie in zit (welke idioot bakt daar nu in?!?) en geharde koolzaadolie. Dit ‘Harden’  is helemaal niet zo’n prettige methode en al helemaal geen gezonde. Omdat dit geheel geharde koolzaadolie betreft bevat het geen transvet, maar gezond is het nog steeds niet om zo met een olie te rommelen. Het harden van vetten doet men pas sinds 1900 en is zogezegd niet bepaald paleo.

 

Verhittingsgevaar!

Wanneer je dit product verhit worden de onverzadigde vetten (enkel- en meervoudig) onstabiel en gaan giftige verbindingen vormen. Dit spul bevat per 100 gram slechts 9 gram verzadigd vet (waar je eigenlijk in moet bakken) en 34 gram enkelvoudig onverzadigd vet en maar liefst 38 gram meervoudig onverzadigd vet. Het overgrote deel van het vet in dit spul (72 van de 100 gram) is dus niet geschikt om in te bakken!

 

Becel Keuken is helemaal niet vet

Wat me verder opvalt is dat er in Becel keuken slechts 82 gram vet zit per 100 gram. Wat is de rest?!? Op de verpakking van mijn kokosvet staat dat er 99 gram vet in zit per 100 gram. En in mijn rundvet zal dit niet veel verschillen. Een ding is zeker, moeder natuur heeft weinig met dit fabrieksproduct te maken.

 

Slechte verhouding tussen omega-3 en omega-6

Tot slot voegt de hoeveelheid omega-3 in dit product niet echt veel toe, puur vanwege de enorme hoeveelheid omega-6 die erin zit. Lijnzaadolie heeft een omega-3: linolzuur verhouding van 1 : 0,3.  Bij Becel keuken is deze verhouding 1 : 4,5! Voor elke gram omega-3 die hier in zit krijg je maar liefst 4,5 gram linolzuur binnen. Als je dit product zou nemen om de verhouding tussen je omega-3 en je omega-6 (linolzuur) te verbeteren sla je de plank dus volledig mis.

Lieve mensen, neem dit product dus niet, en neem liever elke dag een lepel lijnzaadolie (koud!) om aan je omega-3 vetzuur ALA te komen.

 

Rest er nog maar een vraag:

HOE KOMT DIT PRODUCT AAN HET ‘GEZONDE KEUZE’ VINKJE!!!!!

 

Waar moet je dan wel in bakken?

Lees dit artikel.

2 Comments on “Becel Keuken is een misbaksel”

  1. Je hebt absoluut gelijk! Ik koop die rommel nooit.
    Ten eerste is becel schreeuwend duur en als ik kijk wat er in zit, heb ik al gegeten! Zijn er nou zo weinig mensen die weten, dat je vetten, die rijk zijn aan omega zuren niet mag verhitten? !? Ik gebruik zelf Ghee, kokosolie en roomboter om in te bakken en meer niet. Zuivere Ghee en kokosolie kun jammer genoeg alleen in natuur winkels kopen en dat is pittig duur, maar ja, je moet wat over hebben voor je gezondheid. Trouwens, ik mijd ALLE becel producten, alles hoemboeg en verkoop praatjes en verder niks.
    Groetjes. I.

  2. Ja Iris, helaas zijn er nog altijd heel veel mensen die alleen kijken naar het uiterlijk van de verpakking en wat de reclameboodschap zegt. Treurig maar waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.