Wel of niet snacken

Evert BerkelaarBlog2 Comments

paleo snack

Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen niet alleen veel, maar vooral ook vaak eten. Ze beginnen bijvoorbeeld de dag met een fruitstuk in plaats van een goed ontbijt, puur uit gemak. Daarna komen ze op het werk en gaan bij het eerste kopje koffie ‘ontbijten’, maar ook dit komt vaak wat betreft portiegrootte neer op een snack. En negen van de tien keer is dit een boterham, wat ervoor zorgt dat ze een uur later, bij het tweede kopje koffie alweer honger hebben. Voor het gevoel hebben ze al een ‘verantwoord ontbijt’ op, dus mag er nu een snack gegeten worden. Vaak in de vorm van de een of andere reep, waarvan de verpakking soms nog beweert dat deze gezond is ook.  Zodoende hebben veel mensen al voor de lunch drie of meer eetmomenten gehad. Als dit zo door gaat dan kan gebeuren dat iemand wel 10 keer op een dag eet. En elke keer zal het bloedsuiker stijgen en gecorrigeerd moeten worden, en elke keer zal de hele spijsverteringsmotor aangezet moeten worden. Een veel gehoorde vraag in mijn praktijk is of en hoe vaak je mag snacken als je paleo eet.

 

Onze verre voorouders aten waarschijnlijk één hoofdmaaltijd per dag, en wel nadat er gejaagd en/of verzameld was. Natuurlijk werd er onderweg ook wel eens wat gegeten, maar dat zal niet een maaltijd geweest zijn. Het eten van slechts één hoofdmaaltijd is misschien wel het beste wat je kunt doen, maar dit is voor de meeste mensen niet noodzakelijk om gezond te zijn. Drie maaltijden per dag vind ik voor veel mensen een heel goede consensus. Of je buiten die maaltijden nog meer snackt hangt van je specifieke situatie af. Er zijn goede redenen om wel en geen tussendoortjes te eten. Welke redenen gelden er voor jou?

 

Goede redenen om wel tussendoortjes te eten

 • Je zit nog in de overgangsfase van het standaard Westerse voedingspatroon naar het paleo-voedingspatroon. Gedurende de overgang kan het helpen om je oude maaltijdfrequentie aan te houden.
 • Je bent een sporter die ruim 3000 calorieën per dag moet/wilt eten. Dit is in de praktijk moeilijk te realiseren met drie maaltijden van 1000 calorieën. Je kunt dan beter wat vaker eten om aan die 3000 te komen.
 • Je hebt geen galblaas meer, of bijvoorbeeld een maagband en je kunt niet zo gemakkelijk grote maaltijden gebruiken. Om toch aan voldoende voedingsstoffen te komen moet je dan vaker kleinere maaltijden nemen.
 • Je spijsvertering is nog niet helemaal zoals het moet zijn, en het is beter om de koolhydraten even apart te eten van je eiwitten en vetten. Ook dat is makkelijker te realiseren wanneer je met meerdere maaltijden werkt.

 

Goede redenen om geen tussendoortjes te eten

 • Je neemt drie grote maaltijden per dag en probeert je spijsverteringssysteem voor de rest met rust te laten. Dit is voor veel mensen, die een prima suikerstofwisseling hebben, de beste aanpak.
 • Je zit net lekker in een vetverbrandingsmodus en wilt dit niet doorbreken met een voedingsmiddel, hoe laag glycaemisch dat ook is (zie de lijst met de glycaemische waardes van fruit en gedroogd fruit bij downloads).
 • Je doet aan Intermitterend vasten en slaat een maaltijd inclusief tussendoortjes over.

 

Zoals ik reeds zei, of jij zelf snackt hangt af van je situatie. Als je zelf in alle eerlijkheid geen goede reden kunt bedenken om tussen de maaltijden door iets te eten dan zou ik zeggen doe het niet.

 

In een volgend artikel beschrijf ik een aantal uitstekende paleo-snacks. Eén tip kun je al zien: knabbelspek. Als jij tips of vragen hebt over snacks… reageer onder dit bericht!

 

Blijf paleo!

Groeten Evert

2 Comments on “Wel of niet snacken”

 1. Hoi Evert,

  Ik ben sinds kort begonnen met het paleoprincipe. Ik moet eerlijk zeggen dat het nog zoeken is tussen de reguliere maaltijden en paleo maaltijden. Maar ik word steeds wijzer :-). Ik las je blog over snacks. Ik heb 2 dochters die ook volgens paleo eten en voor hun maak ik in de ochtend hun lunch en snacks. De lunch gaat nog wel maar de snacks vind ik nog moeilijk, dus was blij met je blog. Zelf heb ik ook nog een idee voor een snack,misschien ken je die al maar zag deze er niet bij staan.
  Ik gebruik de muffin vorm ook voor hartige snacks. Als basis gebruik ik een ei en daarin kan je groenten naar keuze doen. Even in de oven en klaar. Ik maak ze de avond van te voren en de andere dag nemen de meiden ze mee naar school als snack. Erg lekker en makkelijk en weer eens wat anders als snack.

  Gr Yvon de Gelder

  1. Beste Yvon,

   Bedankt voor je reactie en je tip!
   Ik gebruik je recept ook wel eens om als avondmaaltijd restjes groenten op te maken. Gewoon in een schaaltje doen, eitje er overheen tikken, in de oven en klaar :).

   Bedankt en hartelijke groet,
   Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.