Waarom paleo?

Evert BerkelaarBlog

Er zijn veel redenen om Paleo te gaan doen. Bijvoorbeeld omdat je een auto-immuunziekte hebt, of omdat je op een gezonde manier van je overtollige vet af wilt. Wat jouw specifieke reden ook is, hier zijn drie zeer belangrijke redenen, die voor iedereen gelden.

 

Paleo reguleert je hormoonhuishouding

Doordat Paleo het beste bij onze genen past heeft het een normaliserende invloed op je hormonen. Met name insuline is een hormoon waarvan de stofwisseling bij veel mensen niet goed meer functioneert, en waar Paleo een goede invloed op heeft. De insulinestofwisseling raakt uit balans door de grote hoeveelheden suiker die men nu eet. Elke keer dat je suiker eet zal je bloedsuiker snel omhoog gaan. Als reactie daarop moet je lichaam insuline produceren. Insuline is een hormoon dat vetopslag stimuleert. Vet verbranden is simpelweg onmogelijk wanneer de insuline door je aders raast.

Behalve het positieve effect op je insuline heeft Paleo een goed effect op vele andere hormonen zoals cortisol, leptine en oestrogenen.

 

Je telt geen calorieën meer!

En dat is erg goed nieuws, want het tellen van je calorieën is niet leuk. Wanneer je een gebalanceerd Paleo menu eet kan je werkelijk tot aan verzadiging eten. Zeker wanneer je mijn advies opvolgt om voor elke gram dierlijke voeding ongeveer twee gram groenten en fruit te eten. De natuurlijke voeding die bij Paleo hoort heeft een enorm verzadigend effect waardoor overeten niet mogelijk is. Bij Paleo is het tellen van je calorieën helemaal verleden tijd (tenzij je dat echt leuk vindt).

 

Je gaat betere en gezondere voeding eten

Dit lijkt misschien een open deur, maar de beste reden om paleo te gaan eten is dat je simpelweg nog maar uitsluitend goede en gezonde voedingsmiddelen eet. Je moet nu eenmaal eten, dus waarom neem je niet iets gezonds? Jij weet gewoon dat je beter geen pizza’s, gezoete zuiveldrankjes of marsen kunt eten. Beter neem je onbewerkte voedingsmiddelen, zoals onze verre voorouders ook al aten. Een bijkomend voordeel is dat je, doordat je met onbewerkte voeding werkt, ook de nodige keukenvaardigheden ontwikkelt, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Zeker als je van een slecht dieet af komt ga je allerlei veranderingen en verbeteren  opmerken.

 

En meer!

Vrijwel iedereen die Paleo echt een kans geeft gaat zich fitter voelen. Bijvoorbeeld fitter wakker worden. Het gevoel dat je al wakker bent vlak voor de wekker gaat, en dat je echt klaar bent en zin hebt in een nieuwe dag. Dit komt natuurlijk omdat je beter slaapt, en omdat je lichaam ’s nachts niet meer constant bezig hoeft te zijn met ‘brandjes blussen’ door verkeerde voeding. Wanneer je gezond eet kom je ’s nachts veel meer toe aan datgene waar de nacht voor is bedoeld: rust en herstel. Ook geven veel mensen aan dat ze vaker en langer helder na kunnen denken en dat de ‘brain-fog’ verdwijnt. Daarnaast ervaart vrijwel iedereen een constanter energie niveau, dat hoger ligt dan voordat ze Paleo gingen eten. Deze mensen zijn dus productiever geworden. Ze kunnen meer doen met minder moeite. Wie wil dat nu niet?!?

 

Geen addertjes, je zit nergens aan vast en kunt op elk moment stoppen

Zie jij er ook zo tegenop om met Paleo te gaan starten? Waarom dan? Je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen en er ook op elk moment mee stoppen. Het beste is om het minimaal drie weken echt goed een kans te geven, en daarna weet je wat het je kan brengen. Heb je er voordeel van? Ga er dan mee door. En mocht je het echt niets vinden (wat ik nog niet heb meegemaakt) is er niets aan de hand: je kunt er op elk gewenst mee stoppen. Je zit er dus niet aan vast. Geen addertjes, zelfs geen ‘Algemene Voorwaarden’. Jij bepaalt wat jij eet, en niemand anders.