Waarom mensen vlees horen te eten deel 4 – Neu5Gc

Evert BerkelaarBlogLeave a Comment

De naam alleen al jaagt menigeen de stuipen op het lijf! Neu5Gc klinkt als een vreselijke variant van een dodelijk virus. Maar in werkelijkheid is het een suikermolecuul. Een monosacharide om precies te zijn, en het fungeert als een signalerings-molecuul in zoogdieren.


Dit artikel is onderdeel van een serie. Bekijk alle artikelen uit deze serie:


De belangrijkste functie van Neu5Gc is dat het aan het immuunsysteem laat zien welke cellen tot het lichaam behoren en welke niet. Mensen kunnen sinds miljoenen jaren zelf niet meer Neu5Gc aanmaken, dieren wel. Wij mensen maken in plaats daarvan een nauw verwant molecuul aan, Neu5Ac. Dus als wij vlees of melk van dieren eten krijgen wij Neu5Gc binnen en dat kan de functie van ons eigen Neu5Ac dwarsbomen, zo luidt de theorie. Deze theorie stelt ook dat het dierlijke Neu5Gc wordt ingebouwd in onze weefsels. Vooral de snel-groeiende weefsels zoals een foetus, epitheel (slijmvlies), endotheel (bekleding van organen) en tumoren. Nu is Neu5Gc niet menselijk dus wij maken er na contact antistoffen tegen aan. Volgens de mensen die geloven dat rood vlees slecht voor je is leidt dit tot chronische ontsteking en, daaropvolgend, kanker. Deze hypothese is echter nooit bewezen.

Wat weten we wel?

Weinig is duidelijk. Meteen maar eerlijk zijn, we weten niet veel over of en hoe slecht Neu5Gc voor je is en hoe het dan precies voor eventuele ellende zorgt. Maar we weten wel iets.

  • We weten dat wanneer je flinke hoeveelheden Neu5Gc aan mensen geeft, dit niet leidt tot een verhoging van het Neu5Gc in het bloed. Dit is immers ontdekt tijdens een studie. Daarmee wordt het al twijfelachtig om te zeggen dat wanneer je vlees eet, met daarin een klein beetje Neu5Gc, dat het dan überhaupt wordt opgenomen. Misschien, zo stellen dezelfde wetenschappers, dat je, wanneer je kleine kinderen blootstelt aan Neu5Gc uit koeienmelk, dat je het dan wel opneemt en antistoffen maakt. Een andere bron kan zijn dat je Neu5Gc binnenkrijgt met een vaccinatie (waarvoor bij de ontwikkeling vaak dierlijke weefsels worden gebruikt). Of dat enkel mensen met een onderliggende ziekte de Neu5Gc opnemen uit de voeding.
  • We weten ook dat rood vlees voor het overgrote deel van de menselijke geschiedenis een vast onderdeel van ons menu was. En dat wij er nu nog steeds zijn.
  • We zien ook dat de Maasai stam uit Afrika veel zuivel en rood vlees eet en vrij is van chronische ontstekingsziekten (studie). Nu snap ik ook wel dat hier de Healthy User bias ook invloed heeft. Ten opzichte van de Westerse mens met kanker hebben de Maasai wellicht minder stress, hebben ze een beter dag/nacht ritme en zo voorts. Maar wat hier misschien wel uit blijkt is dat het niet waarschijnlijk is dat het alleen maar aan Neu5Gc ligt dat ontstekingsziektes en kanker in het Westen veel voorkomen.
  • We weten ook dat kinderen die opgroeien op een boerderij, en al vroeg in het leven in contact staan met dieren, grotere hoeveelheden Neu5Gc antilichamen hebben in het bloed. Onderzoekers suggereren dat dit mogelijk beschermend werkt tegen de ontwikkeling van allergieën (studie). Blootstelling aan Neu5Gc lijkt zelfs verbonden met een kleinere kans op de ontwikkeling van astma.
  • Zelfs het hebben van katten in huis kan een vorm van blootstelling aan Neu5Gc zijn (zelfde studie als bovenstaande bullit).
  • Een studie die precies ging over het onderzoeken van de rol die antilichamen tegen Neu5Gc spelen bij ontwikkeling van ziektes bij mensen concludeert: “…studies have not yet unambiguously demonstrated that A-GcAb-related xenosialitis could contribute to major diseases in humans”.

Mijn mening

Ook in het geval van Neu5Gc kunnen we wat mij betreft totaal niet zeggen dat het eten van rood vlees ervoor zorgt dat er meer Neu5Gc in het lichaam komt en dat het de oorzaak van ziekte is. Of dat blootstelling aan Neu5Gc juist goed voor je is omdat mensen dit al sinds mensenheugenis hebben en het je beschermt tegen ziektes.

Mijn aanbeveling: niet panikeren over Neu5Gc als je een gezond whole food dieet hanteert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.