Vakantie: weeg jezelf dagelijks en je komt niet aan

Evert BerkelaarBlog

In navolging op de vakantie-tip die ik vorige week gaf heb ik er nog eentje. Deze betreft het eten. Ik heb door de jaren heen veel klanten voor en na hun vakantie gewogen. En ja, meestal zijn mensen iets zwaarder na hun vakantie, maar veel is dat meestal niet. En wanneer je jezelf dagelijks weegt kun je het aankomen ook nog binnen de perken houden, zo blijkt uit een studie.


Bij deze studie werden 111 mensen voor de feestdagen in december verdeeld over twee groepen.  De ene helft woog zich elke dag en noteerde hun gewicht in een app op hun mobiele telefoon. De andere helft woog zich niet. Voor beide groepen golden verder geen enkele restrictie: deelnemers mochten alles eten dat ze wilden. De feestdagen zijn voor wat betreft over-eten vergelijkbaar met een vakantie (voor veel mensen).
En wat denk je? De deelnemers die zich dagelijks wogen kwamen niets aan. De deelnemers uit de controle groep, die zich niet wogen, kwamen gemiddeld 2,5 kg aan. Hoe dat komt? De auteurs vermoeden dat het constateren van een toename in gewicht direct leidt tot ander gedrag. Dus bijvoorbeeld dat je makkelijker iets weigert of toch kleinere porties neemt. Dit kan onbewust en bewust zijn.
Een oudere studie vond eerder al een vergelijkbaar verband tussen het dagelijks wegen en het voorkomen dat je aankomt.


Eigen ervaring
Ik ben vorige maand (juni 2019) ook weer met mijn gezin een dikke week all-inclusive op vakantie geweest in Griekenland. Thuis houd ik dagelijks een voedingsdagboek bij. Op vakantie doe ik dat niet. Wat ik wel doe op vakantie is veel eten. Elke dag haal ik drie borden bij het ontbijt, drie bij de lunch en drie bij het diner. Thuis drink ik zo goed als geen alcohol, op vakantie elke dag. Ook neem ik ijsjes en snacks op vakantie. Toch kwam ik afgelopen vakantie slechts 0,7 kg aan. Hoe dat komt? Mijn theorie is dat ik door het vele eten mijn stofwisseling verhoog. Mijn lichaam lijkt meer calorieën te verbruiken simpelweg doordat ik meer eet. Wat mij verder elke keer opnieuw opvalt is dat ik na de vakantie enorm snel af kan vallen. Alsof de hogere verbranding nog even doorgaat ook nadat ik gestopt ben met het vele eten.


Klanten ervaren hetzelfde
Ook bij mijn klanten heb ik gezien dat zij hetzelfde ervaren als ik. Waarbij ik wel moet zeggen dat er een verschil lijkt te zijn tussen vakanties van 8 tot 14 dagen en vakanties van meerdere weken. Bovenstaande lijkt niet op te gaan voor vakanties vanger dan twee weken.


Maar desalnietteplus (ik weet het, dat woord bestaat niet), wat je altijd kunt doen om te voorkomen dat je te veel aankomt is jezelf dagelijks wegen. De wetenschap laat zien dat dit zeer effectief is.


Toch aangekomen?
Dan kan je met mijn e-books of met mijn hulp weer terug op gewicht komen.