Vakantie: twee weken niet trainen is geen probleem

Evert BerkelaarBlog

De vakantieperiode staat voor de boeg voor de meeste mensen. Op vakantie zal je waarschijnlijk niet aan trainen toekomen. In elk geval niet op de manier hoe je dit thuis gewend bent. Sommige mensen zijn bang dat ze dan meteen hun spieren verliezen. Maar dat blijkt onzin.

Eigen ervaring

Zelf train ik momenteel minimaal vijf keer per week. Dat is best veel. En als ik op vakantie ben train ik gewoon helemaal niet. Natuulijk, ik beweeg wel. Spetteren in het zwembad, spetteren in de zee, badminton met de kinderen of naar de speeltuin. Dat soort dingen. Geen progressieve krachttraining dus. Mijn ervaring is dat dit totaal geen probleem is. Ik verlies er geen kracht mee, geen spiermassa, en ik wordt er ook niet vet van.

Ervaring van klanten

Ook tientallen klanten van mij ervaren hetzelfde. Ik heb klanten die na vier weken vakantie geen kracht of spiermassa verliezen. Sterker nog, in veel gevallen komen mensen sterker terug. De reden hiervoor lijkt mij simpel:

De meeste mensen eten in hun vakantie niet minder dan ze nodig hebben. Sterker nog. De meeste mensen eten een stuk meer! En wanneer er geen calorisch tekort is zal het lichaam er niet zo gauw toe besluiten om spiermassa af te breken.

Wetenschap

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat het niet uitmaakt als je jouw trainingen enige tijd onderbreekt voor een vakantie. In deze studie werd het effect van twee weken niet trainen onderzocht bij 20 mannelijke studenten die al bekend waren met krachttraining.
Eerst moesten deze sporters 4 weken aan krachttraining doen. Vervolgens twee weken rusten (niet trainen) en daarna weer hun training voor vier weken hervatten. De ene helft kreeg na elke training, en ook dagelijks in de rustperiode, een drankje met 25 whey en de andere helft een drankje met maltodextrine (een koolhydraat). Beide groepen sporters verloren gedurende de twee weken rust geen spiermassa, werden niet vetter en verloren geen kracht. Het was net alsof deze rustperiode niet had bestaan.

Dus… van twee weken rust krijg je helemaal niets

Bij deze wil ik iedereen die zich zorgen maakt over niet trainen gedurende de vakantie gerust stellen. Zolang je maar niet zomaar minder gaat eten dan je nodig hebt verlies je geen kracht of spiermassa wanneer je twee weken lang niet traint.  

Geniet van je vakantie!