Supergroente & Powerfruit

Evert BerkelaarBlog, boek reviews

Supergroente & Powerfruit

Dit is een geweldig boek vol met leuke weetjes over de meest gangbare soorten groente en fruit. Het begint met een korte uitleg over hoe het komt dat onze moderne, gecultiveerde groente en fruit verarmt is ten opzichte van de wilde varianten. Maar al heel snel gaat het boek verder met een uitgebreide uiteenzetting om de lezer op weg te helpen om de beste keuzes te maken met betrekking tot het kopen, bewaren en bereiden van groente en fruit.

Bijvoorbeeld welke van de verschillende soorten tomaten uit de supermarkt kan je het beste kiezen? En wist je dat als je tomaten een half uurtje kookt, dat er dan ruim het dubbele aan lycopeen in zit? Of wat zijn de verschillen tussen de rode en paarse zoete aardappel? En wist je dat je in gele rozijnen bijna drie keer zoveel antioxidanten bevatten dan donkere? Niet alleen de gangbare groente en fruit soorten worden behandeld, ook de minder bekende die je alleen in toko’s of gespecialiseerde winkels kunt kopen. Het boek is leuk om te lezen voor iedereen die van voeding houdt, maar is ook vooral een naslagwerk om te bestuderen voordat je naar de winkel gaat om een bepaalde soort groente of fruit te kopen.

Verder staan er minder gangbare recepten in, zoals met citroenschillen of met gebakken prei en mosterd. De beweringen die ze maakt komen uit diverse bronnen welke je achterin het boek kunt nazoeken. Dit boek vond ik persoonlijk echt om te smullen en ik kijk er nog steeds geregeld in.