Het paleo-vastendieet

Evert BerkelaarAfvallen, BlogLeave a Comment

Afgelopen zomervakantie (2013) las ik het boek ‘Het vastendieet’ van Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. Daarin wordt een manier om af te vallen besproken die heel simpel is maar toch goed werkt. Bovendien, en dat het belangrijkste, is het niet schadelijk voor je gezondheid, het is zelfs gezond. Dat het goed werkt weet ik inmiddels want het afgelopen jaar hebben een aantal klanten van me het toegepast. Deze mensen zijn allemaal snel en verantwoord overtollig vet kwijt geraakt.

 

Hoe werkt het vastendieet?

Met het vastendieet eet je vijf dagen per week je normale hoeveelheid voeding en eet je twee dagen beduidend minder. Beduidend minder wil zeggen ongeveer 25% van je normale hoeveelheid calorieën. Wanneer je 2000 kcal op een dag eet dan eet je op je vastendag dus 500 kcal. Deze twee vastendagen zijn niet achter elkaar:  er moet minimaal één dag tussen zitten. Je wordt geadviseerd om deze beperkte hoeveelheid calorieën te verdelen over twee maaltijden, zodat je daar tussen in ook nog een aantal uren vast. Het vastendieet zoals Mosley het heeft omschreven heeft niets met paleo te maken en biedt al veel voordelen. Wanneer je dit echter combineert met het paleo-voedingspatroon dan krijg je extra voordelen van het paleodieet er nog eens bovenop.

Ook wanneer je dit maar één keer per week doet kan je trouwens prima resultaten behalen.

 

Compenseren

Nu denk je misschien dat dit niet werkt, omdat je de volgende dag gewoon meer gaat zitten eten. Uit onderzoek blijkt echter dat je hooguit zo’n 110% eet van wat je normaal gesproken op een ‘niet-vastendag’ eet. Zeker wanneer je dit toepast met paleo-voedingsmiddelen gaat het je niet lukken om de dag na je vastendag bijvoorbeeld 150% of 3000 kcal te eten. Daarvoor is het paleodieet veel te verzadigend (het kan wel, bijvoorbeeld sporters doen het, maar daarover hebben we het een andere keer). Aan het eind van de week levert dit dus een forse calorierestrictie op. Het grote voordeel is echter dat je lichaam er niet aan gewend raakt. Je lichaam zal worden gedwongen om de genen aan te gaan spreken die met vetverbranding te maken hebben. Een belangrijke leerschool voor het lichaam, waar je ook buiten de vastendagen profijt van hebt.

 

Calorierestrictie zonder hongeren

Calorierestrictie betekent simpelweg het eten van minder calorieën. Hoe je het ook wendt of keert, wanneer je meer calorieën eet dan je verbrandt dan zal het lichaam deze calorieën opslaan en wordt je dikker. Andersom geld hetzelfde; wanneer je minder calorieën eet dan je verbruikt dan zal je de in het lichaam opgeslagen calorieën gaan verbruiken en val je af. Zodoende is calorierestrictie de basis van vrijwel elke methode om af te vallen.

De meeste afvalmethodes, bijvoorbeeld de Sonja Bakker methode, zijn eigenlijk vormen van dagelijkse calorierestrictie. In veel gevallen eet je nog maar zo’n 800 tot 1200 kcal per dag. Dat noem ik hongeren. Dit werkt in het begin goed maar op de lange termijn worden de meeste Sonja-Bakkeraars toch weer zwaarder. Er komt een punt in je leven dat je toch toegeeft om meer calorieën te eten. Dat is ook logisch, want om gezond te zijn heb je nu eenmaal meer calorieën nodig dan die 800 tot 1200 kcal per dag. Zodra je meer calorieën gaat eten, bijvoorbeeld 1400 – wat nog steeds weinig is – worden deze mensen zwaarder. Het bekende Jojo-effect treedt dan op.

 

Geen ge-jojo

Dr. Mosley beweert dat het jojo-efffect niet op treedt met zijn vastendieet, en ik heb dit ook zo ervaren bij mijn cliënten. Ik denk dat de reden hiervoor is dat de calorierestrictie op onregelmatige basis plaats vindt. Daarom ben ik er zo over te spreken. Er zijn nog meer methodes van vasten die ook erg goed werken, maar deze methode is vrij gemakkelijk omdat je toch iets eet op een vastendag. Dat is de reden dat mensen het gemakkelijk vinden om dit vol te houden.

 

Is dit voor iedereen geschikt? 

In principe is dit voor iedereen geschikt, tenzij je juist veel wilt eten omdat je veel sport of wilt aankomen. Het is misschien niet bij iedereen nodig. Tot nu toe heb ik het toegepast bij mensen die:

  • snel willen afvallen met natuurlijke (paleo) voeding, en bij;
  • mensen die tijdens het afvallen op een plateau terecht zijn gekomen

Het heeft zonder uitzondering gewerkt.

 

Probeer het zelf uit!

Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe een vastendag er uit kan zien waarbij je slechts 500 kcal eet. Hierbij ben ik uitgegaan van twee maaltijden per dag. Omdat je op een vastendag zuinig bent met calorieën moet je het vet waarin je het vlees bakt niet opeten. Olie levert namelijk zo’n 90 kcal per eetlepel.

Onderstaand dagmenu komt uit mijn nieuwe e-book ‘Het paleo vastendieet‘ waarin 10 dagmenu’s voor vastendagen te vinden zijn. Het is te koop voor slechts 9,-.

button-8

 

 

ontbijt Hoeveelheid energie eiwit koolh vet
Ei (kip) 1 stuks (50 gr.) 65 6 0 4
Rosbief bereid 5 plakjes (75 gr.) 117 20 0 4
Appel m schil 1 middel (150 gr.) 90 0 20 0
SubTotaal: 272 27 20 9
avondeten Hoeveelheid energie eiwit koolh vet
Biefstuk rund bereid zz 1 lapje (80 gr.) 117 23 0 3
Champignons rauw 100 gram (100 gr.) 18 2 0 1
Prei rauw 1 middel (160 gr.) 46 2 6 0
Paprika oranje rauw 1 middel (100 gr.) 28 1 5 0
SubTotaal: 209 29 11 4
tussendoor Hoeveelheid energie eiwit koolh vet
Citroensap 1 sap van vrucht (30 gr.) 14 0 2 0
Water 1500 gram (1500 gr.) 0 0 0 0
SubTotaal: 14 0 2 0
Totaal 495 56 33 12

 

e-book-banner-afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.