Paleo tegen corona?

Evert BerkelaarBlog, corona1 Comment

Ik denk dat het paleodieet kan helpen in de strijd tegen corona. Natuurlijk helpt het paleodieet niet tegen de kans op besmetting. Maar het kan wel degelijk het risico op een ernstig verloop beïnvloeden. Ik zal je uitleggen waarom.

De meeste mensen die een corona-besmetting oplopen worden gewoon weer beter. Zonder dat de dokter nodig is of dat ze naar het ziekenhuis moeten. Slechts enkele mensen komen er niet van af zonder medische hulp. Inmiddels, na ruim een jaar corona, is er al veel duidelijk over wie deze mensen zijn. Deze mensen hebben wat men noemt ‘onderliggend lijden’ of behoren tot een bepaalde risicogroep. De volgende factoren hebben een negatieve invloed op hoe een corona-besmetting verloopt:

 • Overgewicht: des te hoger de BMI, des te slechter de prognose
 • Leeftijd: des te ouder je bent, des te slechter de prognose
 • Geslacht: mannen hebben een slechtere prognose dan vrouwen
 • De aanwezigheid van hart- en vaatziekten
 • De aanwezigheid van hoge bloeddruk
 • De aanwezigheid van diabetes en suikerhuishoudingsproblemen
 • Slecht slapen verslechtert de prognose
 • De aanwezigheid van stress verslechtert de prognose
 • Voedingsstoftekorten verslechteren de prognose

De dikgedrukte risicofactoren zijn vooral leefstijl gerelateerd. Dit betekent dat je daar zelf invloed op hebt. Op de dikgedrukte gekleurde risicofactoren heeft het paleodieet inmiddels een bewezen positief effect. Dit was al duidelijk geworden met mijn eigen afstudeeronderzoek (2014). Maar ook een recente studie (januari 2021) bevestigt:

 • Paleovoeding verlaagt insuline resistentie
 • Paleovoeding verlaagt het nuchtere insuline
 • Paleovoeding verlaagt het totaal cholesterol
 • Paleovoeding verlaagt het LDL
 • Paleovoeding verlaagt een te hoge bloeddruk
 • Paleovoeding verlaagt de ontstekingsstof CRP

Deze studie is een meta-analyse van studies die eerder zijn gedaan met het paleodieet ter behandeling van problemen zoals overgewicht, bloeddruk, bloedsuiker en bloedvetten. Ook 'mijn' afstudeerstudie is meegenomen in deze analyse. Het bevestigt wat uit eerdere studies al zo leek te zijn. En wat ik al jaren ondervind bij mensen in mijn praktijk.

Daarnaast kan je uitstekend afvallen met het paleodieet. En ook is het rijker aan de meeste voedingsstoffen dan de schijf van vijf en al helemaal vergeleken met wat de gemiddelde Nederlander eet.

Dus…. het paleodieet heeft een gunstig effect op de risicofactoren op een ernstig verloop van een corona-infectie. Vandaar dus dat ik zei “het paleodieet tegen corona”!

Na 2 weken is al resultaat mogelijk!
Nu denk je misschien dat het jaren duurt eer je de vruchten kunt plukken van deze voeding in relatie tot de risicofactoren voor een ernstig verloop van corona. Valt wel mee. Bij mijn eigen afstuderen ontdekten we al na 2 weken een gunstig effect. Alleen als je kilo’s aan gewicht wilt verliezen duurt dat natuurlijk langer dan twee weken. Maar ook dan is het paleodieet een uitstekende keus!


Wil je meer weten over de invloed van voeding, voedingsstoffen en leefstijl op de kans om snel en comfortabel te herstellen van een corona-infectie? En dan vooral wat je er zelf aan kunt doen?

Dan is mijn nieuwe e-boek iets voor jou.


Image

In dit boek lees je wat je zelf kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Ik heb ruim 100 wetenschappelijke studies gebruikt om dit e-boek met ruim 50 pagina’s samen te stellen. Je kunt er direct mee aan de slag. 

Direct aan de slag met afvallen?

Onderstaande producten hebben zich reeds bewezen bij honderden mensen uit mijn praktijk.

One Comment on “Paleo tegen corona?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.