Paleo is ideaal om af te vallen. Hoe komt dat?

Evert BerkelaarAfvallen, Blog2 Comments

Veel mensen hebben reeds gemerkt dat ze veel zijn afgevallen sinds ze eten volgens het paleo-voedingspatroon. Veel mensen starten zelfs speciaal om die reden met paleo. Zeker nu we een paar mooie dagen hebben gehad willen mensen weer van hun ‘wintervacht’ af. Het afvallen lijkt bijna vanzelf te gaan.  Sterker nog, met het onderzoek dat ik samen met andere heb uitgevoerd hebben we geprobeerd om mensen niet te laten afvallen binnen twee weken paleodieet, en dit is niet goed gelukt. Over dit onderzoek kan ik verder nog niets vertellen, we wachten nog op publicatie.  Het paleo-voedingspatroon onderscheidt zich van ‘lijnen’ en andere ‘dieten’. Paleo is een lifestyle, geen dieet dat je slechts enkele weken doet om op een streefgewicht te komen. Dat is een belangrijk verschil. Voordat ik uitleg waarom je met paleo gemakkelijk afvalt nog even het volgende:

 

Zelf doen of onder begeleiding?

Veel mensen zullen zelfstandig al veel succes hebben wanneer ze een goede informatie bron hebben, zoals bijvoorbeeld mijn ebooks. Mijn e-book ‘Afvallen met het paleodieet‘ biedt velen de gelegenheid zelfstandig verantwoord af te vallen. Maar als je eerder problemen hebt gehad om af te vallen of wanneer je heel veel wilt afvallen adviseer ik je toch om (mijn) hulp in te schakelen. Afvallen, of het verlagen van je vetpercentage, is en blijft een serieuze kwestie. Te veel mensen jojo-en door het gebruik van de verkeerde methode of gebrek aan de juiste begeleiding.

 

Terug naar het hoofdonderwerp. Met oervoeding val je dus gemakkelijk af. Hoe komt dat? Dit heeft meerdere oorzaken, maar misschien wel de belangrijkste is de volgende:

 

Westerse voeding bevat veel calorieën, natuurlijke voeding niet.

Bij de meeste mensen die nu te dik zijn, is dit gekomen doordat ze in het verleden te veel hebben gegeten. Hiermee bedoel ik veel calorieën. Veel voedingsmiddelen die populair zijn binnen het Westerse dieet zoals suikerwaar, snoep, fast-food, ijsjes, chips, zoutjes, bier en frisdrank bevatten veel calorieën en zijn tegelijk extreem gemakkelijk om even ‘achter over te slaan’. Ditzelfde geldt voor de ‘gezonde varianten’ zoals brood, pasta, zuivel en vruchtensappen. Stuk voor stuk zeer calorische voedingsmiddelen waar je makkelijk veel van eet.

Wanneer je overstapt op paleo is dit wel even wat anders. Om dezelfde hoeveelheid calorieën tot je te nemen moet je veel meer eten, en soms moet je er ook meer aan voorbereiden. Zeker wanneer je voor elke gram dierlijke voeding twee gram groente en/of fruit eet, neem je veel voeding die weinig calorieën bevat. Van groente is bekend dat het gezond is, maar ook dat het slechts weinig calorieën bevat. Wie mijn 2000 kcal menu kent weet dat je voor het eten van 2000 kcal per dag een behoorlijke hoeveelheid voeding binnen moet krijgen. Onderstaande tabel toont de verschillen in calorieën tussen enkele westerse voedingsmiddelen en paleo-voedingsmiddelen.

 

paleo bevat minder calorien

 

Met het paleo-voedingspatroon bestaat het gros van je voeding uit groente en fruit, aangevuld met dierlijke producten, noten en gezonde vetten. Zoals je ziet zijn de voedingsmiddelen die het meest gegeten worden met het paleodieet (fruit en groente) het armst aan calorieën. Om 100 calorieën aan groente binnen te krijgen moet je er 400 gram van eten! En voor fruit geldt 200 gram voor 100 kcal. Dit is heel anders dan wanneer je Westerse voeding eet. De voedingsmiddelen die men het meest eet bevatten juist veel calorieën. Het veel gegeten brood levert gemiddeld 248 calorieën per 100 gram. Een boterham weegt ongeveer 35 gram, dus met drie boterhammen zit je daar al aan. Ter vergelijking: 100 gram brood levert ongeveer evenveel calorieën als een kilo groente of 500 gram fruit! Tja, dan snap ik wel dat veel mensen afvallen met het paleodieet.

 

Calorie-rijke voeding binnen het paleodieet

Natuurlijk bevat het paleo-voedingspatroon ook voedingsmiddelen die rijker zijn aan calorieën. Echter, hier eet je minder van. In bovenstaande tabel is te zien dat noten veel calorieën bevatten: zo’n 700 kcal per 100 gram. Noten zijn dus een belangrijk bron van calorieën, maar om andere redenen (die in een afzonderlijk artikel worden besproken) is het niet verstandig om helemaal los te gaan op noten. Tenzij je extreem veel calorieën wilt eten, zoals bodybuilders, beveel ik de meeste mensen aan om maximaal 50 tot 100 gram noten per dag te eten. Maar zelfs als je veel noten eet zie je duidelijk dat de voeding die je het meeste eet met het westerse dieet meer calorieën bevat dan de voeding die je het meeste eet met het paleodieet. Behalve noten zijn vetten zoals olijfolie en een aantal specifiek vette voedingsmiddelen zoals kokos en avocado uitstekende bronnen van calorieën. Maar ook hiervoor geldt; dit is niet hetgeen je het meeste eet met paleo.

 

Eerlijk is eerlijk; de waarheid is nog extremer

In bovenstaande tabel is nog geen rekening gehouden met de astronomische hoeveelheden calorieën die de gemiddelde Nederlander binnen krijgt met voeding waarvan we allemaal weten dat we ze eigenlijk niet moeten eten zoals snoep, suikerwaar, frisdrank, bier etc. In 2010 dronk de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld 72 liter bier, goed voor zo’n 33.000 kcal! Of wat dacht je van de ruim 100 liter frisdrank die de gemiddelde Nederlander dronk in 2010. Dat staat garant voor 41.000 kcal! Dat scheelt wat als je dit vervangt door water of thee.

 

Calorieën bepalen niet alles, maar wel veel

In een volgend artikel zal ik uitleggen dat je meer hebt aan eiwitten als je van je overtollige vet af wilt dan aan koolhydraten. Dat is op zich waar. Maar uiteindelijk is de energiebalans in mijn ervaring toch de belangrijkste factor als het gaat om afvallen. De truc is alleen om op een verstandige manier minder te gaan eten. Dit kan uitermate goed met het paleodieet. Wat je echter nooit moet doen is minder eten dan je nodig hebt. Het leven kost nu eenmaal een hoop energie, en als je minder eet dan je nodig hebt kan dit leiden tot ziekte.

 

En als je al weinig kcal eet met Westerse voeding?

Bovenstaande slaat op het grootste deel van de te zware mensen die momenteel te veel eten en daarom dikker zijn geworden. Toch zijn er mensen die dik worden terwijl ze minder calorieën eten dan ze waarschijnlijk nodig hebben. Dit zie je het meest bij mensen die steeds minder zijn gaan eten (zoals bijvoorbeeld met Sonja Bakkeren) of bij mensen die langdurig of te frequent een crash-dieet hebben gevolgd. De stofwisseling van deze mensen is dan volkomen ontregeld en de energiebalans dus ook. Deze groep mensen zal ook vaak succes hebben met het paleodieet, maar voor de gezondheid op de lange termijn adviseer ik ze om onder begeleiding van een deskundige op een gegeven moment wel meer te gaan eten.

e-book-banner-afvallen

Ik ben al mager, val je per definitie af met paleo?

Nee, met het paleodieet val je niet per definitie af. Dat is maar goed ook, want niet iedereen wil of zou moeten afvallen. Maar als je niet af wilt vallen zul je er werkelijk goed op moeten letten dat je dezelfde hoeveelheid calorieën met paleo binnen krijgt die je daarvoor binnen kreeg met je oude voedingspatroon. Met mijn 21-dagen 2000 kcal menu kan je dan waarschijnlijk goed uit de voeten. Kan jij geen grammetje missen en wil je toch overstappen op het paleodieet? Dan adviseer ik je om contact met me op te nemen.

2 Comments on “Paleo is ideaal om af te vallen. Hoe komt dat?”

  1. Hallo Evert,

    Heb met plezier het bovenstaande gelezen. Dit is voor mij heel herkenbaar daar ik in mei 2012 hoorde over paleo en me toen direkt naar paleo heb omgeschakeld. Had al jaren klachten waar artsen niets mee konden. De laatste internist in maart 2012 kon me alleen vertellen dat ik een laag vit.d had (39) en maar makreel moest gaan eten!! Ben toen gestart met geen aardappels, brood, peulvruchten en granen meer te eten en wel kokosolie, veel groenten, enz. Ben toen in ongeveer10 maanden afgevallen van 78 naar 60 kg (1.72 mtr.). Ondertussen ging ik me stukken beter voelen en kreeg meer energie. Had zelf ook het gevoel van candida te hebben jarenlang. Vaak antibiotica gehad en daarna 3 x een uitval gehad de afgelopen 10 jaar (algehele uitputting) ,bleek nu achteraf als alles duidelijk wordt!
    Maar na een lange zoektocht over het eten en leefstijl blijf ik toch nog afvallen ondanks dat er af en toe wat bij komt, maar dat is dan ook snel weer weg! Ben toen ook gaan minderen met zuivel en suiker.
    In dec.2013 naar holistisch therapeut gegaan en me laten doormeten. Hier kwam uit intolerantie voor alle E-nummers, gist, zuurdesem en suiker. Van de e621 was het me allang duidelijk!! Dagen lang erna van slag!! Dus nu ook geen zuurdesembrood meer!
    Mijn zoektocht naar het hoe en wat eten wordt nu met gemak een obsessie!! Weet niet hoe ik iets kan aankomen en als ik maar iets anders uitprobeer ben ik weer van slag.
    Een andere bijkomstigheid: sinds de omschakeling naar paleo slaap ik nog maar 4-5 uur per nacht, maar heb de hele dag energie als een jonge meid (ben 59). Lig dus uren lang mijn tijd uit te liggen tot het opstaan. Ben met mijn gedachten dan direkt bij eten of werk!!Ppffff!! Maar niet naar in de zin van suiker tekort. Heb wel ’s avonds knikkerbol momenten iets wat ik al wel 40 jaar heb. Dit is een tijd weggeweest waardoor ik het koppel aan mijn avondeten!!
    Hoop je niet lastig tevallen met dit verhaal,maar ben vaak de wanhoop nabij!
    Hartelijk dank als je de moeite wilt nemen om het te lezen en misschien een kleine aanwijzing hebt voor mijn eetpatroon!

    Groetjes Liesbeth

    1. Beste Liesbeth,

      Dank voor je reactie.
      Als je kort slaapt en daarna een paar uur piekert is dat niet bepaald prettig nee. Ook begrijp ik dat graag wilt aankomen. Ik ben benieuwd naar je eetpatroon; hoeveel eet je en hoe is dat over de dag heen verdeeld. Daarnaast ben ik benieuwd of je supplementen gebruikt, en naar je algehele gezondheid. Ook ben ik benieuwd of je slaapkamer wel goed donker is, en hoe het avondritueel in zijn gang gaat. Tot slot is het ook belangrijk om te weten of je onder stress staat (of gestaan hebt). Voor een goed advies van me zullen we een afspraak moeten maken.
      Zonder dit alles te weten zeg ik: neem minimaal 2000 kcal dag, waarvan een redelijk aandeel vet is. Neem in de avond meer eiwit dan in de ochtend, en voer duisternis toe in je avondritueel: demp de lichten een uur voor je gaat slapen. Geen TV, smartphones en tablets meer het laatste uur voor het slapen gaan. En wat gebeurd er als je gewoon uit bed stapt wanneer je wakker wordt, en lichte lichamelijke inspanning gaat doen, zoals lopen?

      Wellicht tot ziens en anders veel succes!
      Groetjes Evert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.