Overgewicht en de ernst van Corona

Evert BerkelaarAfvallen, BlogLeave a Comment

Ik twijfel er aan of het mogelijk is om besmetting met Corona te voorkomen. Maar waarom verloopt de ziekte bij de één met zeer milde ziekteverschijnselen en leidt het bij een ander tot levensbedreigende situaties of zelfs de dood? Overgewicht lijkt een zeer belangrijke rol hierbij te spelen, volgens meerdere studies.

Gewicht lijkt belangrijker dan leeftijd

Overgewicht komt voor onder alle leeftijden. Jong en oud. Ik denk dat overgewicht er verantwoordelijk voor is dat ook jonge mensen ziek kunnen worden zonder dat er sprake is van ‘onderliggend lijden’. Natuurlijk zullen er enkele onverklaarbare gevallen blijven van slanke mensen zonder bekend onderliggend lijden bij wie een corona-besmetting ernstig verloopt. Dat blijft altijd. Maar inmiddels zijn er toch al een handvol studies verschenen die voorzichtig in beeld brengen dat overgewicht een grote risicofactor is voor een ernstig verloop van een corona-besmetting.

  • In een Frans ziekenhuis werd bij 124 corona patiënten onderzocht of er een relatie was tussen de ernst van de luchtwegklachten en de BMI van de patiënt. Dit verband werd duidelijk gevonden. [1]
  • In New York hebben onderzoekers 3615 corona patiënten onderzocht. Zij vonden dat een BMI van 30-34 bij patiënten onder de 60 een tweemaal zo hoge kans gaf op een ernstig verloop met IC-opname. Bij mensen onder de 60 jaar oud met een BMI hoger dan 35 was de kans daarop zelfs nog hoger. Ook deze onderzoekers concluderen dat een hogere BMI, overgewicht en obesitas risico verhogend is bij een coronabesmetting. [2]
  • In het Chinese Wuhan werden in een ziekenhuis 112 patiënten met corona èn hart- en vaatziektes onderzocht. Hierbij werd opnieuw de relatie tussen overgewicht en een beroerder verloop van de ziekte vastgesteld. [3]

Meer publicaties in de maak

Dit is nog maar een selectie van wat er momenteel te vinden is op de medische database pubmed. Er zijn nog meer studies te vinden zoals deze die is ingediend bij The Lancet en deze.

Werk aan je gezondheid, liefst als je nog gezond bent

Natuurlijk begrijp ik dat je, wanneer je nu te zwaar bent, dit niet in heel korte tijd kunt veranderen. Maar toch, begin er zo snel mogelijk mee! En voor de mensen die nog niet in de gevarenzone zitten, maar wel de verkeerde kant aan het opgaan zijn, zou ik willen zeggen: doe er vandaag nog wat aan. Laat het niet te ver komen!

Niet de enige risicofactor

Er zijn naast overgewicht meer risicofactoren die het verloop van een corona-besmetting beïnvloeden. Onder andere fijnstof en zware luchtverontreiniging. De blootstelling daaraan hangt onder andere af van waar je woont en wat je werk is. Daar heb je natuurlijk ook invloed op, maar je moet wel ergens wonen en je hebt ook een baan of inkomen nodig. Overgewicht is in elk geval een risicofactor die je zelf voor het grootste deel in de hand hebt.

Hulp nodig bij het afvallen?

Het is al ruim 10 jaar mijn werk om mensen te helpen bij het afvallen. Dit kan met persoonlijke begeleiding, personal training, online coaching, mijn boek of met één van mijn digitale producten.

Keto Paleo Gids
Start met keto en val af!

Image

Combinatie aanbieding
3 ebooks om mee af te vallen!

Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.