Onderzoek bevestigt: paleodieet superieur om af te vallen

Evert BerkelaarAfvallen, Blog

Afgelopen juli (2019) werd er weer een nieuwe wetenschappelijke studie gepubliceerd over het paleodieet. De onderzoekers wilden weten wat de invloed van het paleodieet is op het gewicht, de buikomvang en de BMI.
De conclusie? Het paleodieet werkte beter dan het controledieet.


Deze studie is een systematische review en meta-analyse (zie kader).

De onderzoeksvraag was:

“Wat is het effect van het paleodieet op gewicht, BMI, en buikomvang vergeleken met andere diëten gebaseerd op de reguliere aanbevelingen voor volwassenen?”.

Bij een meta-analyse formuleren onderzoekers een bepaalde onderzoeksvraag en zoeken dan vervolgens alle studies die ze daarover kunnen vinden. Vervolgens filteren ze alle goede onderzoeken er tussen uit en worden de bevindingen van de overgebleven studies goed geanalyseerd om er vervolgens een conclusie uit te kunnen trekken.

Er werden uiteindelijk 1088 wetenschappelijke publicaties gevonden die deze vraag beantwoorden. Uiteindelijk bleven daar slechts 11 studies van over. Het gros van de studies werd dus niet geïncludeerd en viel af. Soms viel een studie af omdat het in een andere taal was, soms omdat het bleek dat het met dieren was uitgevoerd en soms omdat de onderzoekers de kwaliteit van de studies niet goed vonden of om andere redenen. De proefpersonen uit deze studies waren best verschillend. Sommigen hadden bijvoorbeeld cholesterol problemen. Anderen het metabool syndroom en weer anderen waren te zwaar en in de overgang. Op zich prima allemaal. Ze wilden immers weten wat het paleodieet doet met je gewicht, buikomvang en BMI, en dat kan bij allerlei soorten mensen.

Een overzicht van deze studies, wat er is onderzocht en met wat voor proefpersonen vind je in deze tabel. Wat ik zelf leuk vind is dat ook mijn afstudeerstudie voldeed aan de kritische eisen van de onderzoekers.

Bevindingen
Het paleodieet deed de mensen meer afvallen dan het controle dieet. Ook verlaagde het de buikomvang en de BMI van de proefpersonen meer dan het controledieet. De onderzoekers proberen te verklaren waarom het paleodieet beter werkte dan het controledieet. Ze noemen daarbij dat het paleodieet meer verzadiging biedt dan het controledieet.

Dus als je wilt afvallen en je buikomvang en BMI wilt verkleinen geef dan het paleodieet een kans. Een goede start is natuurlijk met mijn 1500 kcal paleomenuof de combinatie-aanbieding.