Nadelen van afvallen met maaltijdvervangers

Evert BerkelaarAfvallen, Blog2 Comments

Wanneer ik in mijn praktijk iemand begeleid die wil afvallen dat doe ik dit vanzelfsprekend zonder afvalshakes, eiwitrepen en andere soorten maaltijdvervangers. Ik zie geregeld mensen die voordat ze bij mij zijn gekomen wel dit soort afvalprogramma’s hebben gedaan maar ze komen er stuk voor stuk op terug. Afvallen met shakes blijkt totaal niet effectief te zijn voor de langere termijn. Hiervoor zijn verschillende redenen:

 

Afvallen door middel van maaltijdvervangers is niet leuk

Stel je eens voor dat je partner een lekkere maaltijd neemt en jij… een maaltijdvervangende shake. Of stel je eens voor dat je op je werk bent waar iedereen lekker luncht (in de kantine of van huis meegenomen) en jij… neemt een maaltijdvervangende reep. Geen zinnig mens heeft hier plezier aan en dat het niet leuk is om met shakes af te vallen is de belangrijkste reden om er niet aan te beginnen. Wat niet leuk is kan je immers niet volhouden. Hoe anders is het wanneer je evengoed kilo’s vet kwijt raakt, maar dan door lekkere, verzadigende en gezonde maaltijden te nemen? Dat kan zeker, al mijn cliënten doen het met veel plezier en goede resultaten.

 

Afvallen door middel van shakes is niet gezond

Alhoewel op de website van de aanbieders meestal wordt gestrooid met termen zoals ‘medisch verantwoord’ of ‘medisch dieet’ betekent dit absoluut niet dat dit gezond voor je is. Cliënten die met maaltijdvervangers gewerkt hebben geven meestal aan dat ze milde tot zware, soms ernstige symptomen kregen. Slaapgebrek, gestressed zijn of zelfs het gevoel dat het lichaam totaal niet meer verder kan zijn hier voorbeelden van. Ook logisch nagedacht kunnen dit soort programma’s, waarbij de hoeveelheid calorieën tot 500 kcal per dag beperkt wordt, niet gezond voor je zijn. Het is een uithongeringsproces waarbij je hoopt dat je vetweefsel weg is voordat je te ernstige symptomen krijgt. Naar mijn maatstaven is dat niet medisch verantwoord.

 

Zelfs met eiwitshakes raak je nog spiermassa kwijt

Reken maar dat je ook kilo’s spiermassa kwijt raakt wanneer je langere tijd meer dan 1000 calorieën te weinig tot je neemt. Het onderhoud van spiermassa kost niet alleen eiwitten, ook simpelweg energie (calorieën). Je spieren kunnen echt niet toveren en ze zullen worden afgebroken wanneer er te weinig energie is om ze te onderhouden. De meeste dieetprogramma’s bevatten ondanks het feit dat ze eiwitrijk zijn ruim onder de 100 gram aan eiwitten. Zeker gecombineerd met een totaal calorietekort is dat te weinig voor het behoud van je spiermassa. Je ziet ook vaak dat mensen die afvallen met shakes na enkele maanden wel een stuk magerder zijn, maar lang niet altijd zien ze er beter uit. Voor zowel mannen als vrouwen geldt; genoeg spiermassa is een vereiste voor een goed figuur. Bovendien weerspiegelt de huid van mensen die lijden aan een dieet van maaltijdvervangers meestal alles behalve een blakende gezondheid.

 

Afvallen met maaltijdvervangers is duur

Afhankelijk van welk ‘merk’ dieet je toepast kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Vaak wordt er op de producten zo veel verdient dat de ‘deskundige begeleiding’ (in hoeverre is iemand die met afvalshakes werkt een deskundige?!?) gratis is, of pas na een paar weken geld gaat kosten. De kosten variëren van zo’n € 50,- (Cambridge) tot over de € 100,- (Prodimed) per week. In sommige gevallen moeten daar nog ‘gewone’ voedingsmiddelen en soms vitaminepillen bij. Wanneer je op die manier 10 kilo in 10 weken wilt afvallen kost je dat dus zo’n € 500,- tot ruim € 1.000,-. Wanneer je meer dan 10 kilo kwijt wilt zijn de kosten weer een stuk hoger.

Ter vergelijking, wanneer iemand bij mij 10 kilo af wilt vallen en die persoon maakt daarvoor 4 afspraken van een uur en twee van een half uur is die persoon daar zo’n € 400,- aan kwijt. Daar komen natuurlijk nog wel de kosten van je voeding bij. Het grote voordeel is dat wanneer ik je eenmaal heb geleerd hoe het moet dan kan je het verder zelf, ongeacht of je 5 of 25 kilo wilt afvallen. Plus, veel mensen krijgen de kosten voor mijn consulten geheel of gedeeltelijk terug van de zorgverzekeraar.

 

Je bent niet te dik geworden door het eten van te weinig maaltijdvervangers

Als je nu bijvoorbeeld 20 kilo te zwaar bent, heb je in de afgelopen periode iets niet helemaal goed gedaan. Maar het is vreemd om te denken dat maaltijdvervangers de oplossing zijn. Men wordt niet te zwaar door het eten van te weinig maaltijdvervangers, maar door het eten van te veel, en bovendien de verkeerde, voedingsmiddelen. Mensen worden nu eenmaal te zwaar wanneer ze te lang meer calorieën eten dan er worden verbruikt. Bovendien nemen de meeste mensen veel te veel suikers en zetmeelrijke producten waardoor hun stofwisseling door de hormonen wordt geregeerd die ervoor zorgen dat het meeste van die calorieën keurig netjes worden opgeslagen als vet. Veel mensen die te zwaar zijn hebben zo veel suikers gegeten dat ze niet of nauwelijks nog vet gebruikten als brandstof. Wanneer de oorzaak ligt in te veel en verkeerd eten ligt de oplossing natuurlijk niet in maaltijdvervangers maar in het leren van genoeg en gezond te eten. Wie dat eenmaal geleerd heeft zal nooit meer aan de maaltijdvervangers hoeven te gaan.

 

Ooit stop je met maaltijdvervangers

Ik zie en spreek best veel mensen over hun gewicht. Nog nooit heb ik gehoord dat iemand het leven op maaltijdvervangers lang heeft vol kunnen houden. De meeste mensen stoppen er mee omdat ze hun streefgewicht hebben gehaald (niet hun streef-gezondheid), of omdat ze het lichamelijk en psychisch niet langer meer trokken. Kies dus in hemelsnaam een afvalmethode die geschikt is om de rest van je leven vol te houden. Tja, dan vallen shakes af.

 

Maaltijdvervangers en jojo

Wel ken ik veel jojo-verhalen van mensen die eerst 10 kilo afvielen met maaltijdvervangers. In de meeste gevallen kwamen deze kilo’s er in de daaropvolgende maanden weer in rap tempo bij, plus nog wat extra kilo’s. Dit is logisch: je leert geen gezond voedingspatroon aan, dus zodra je stopt met de shakes pak je het oude voedingspatroon weer op.

 

Wat is wel een goede, duurzame manier om af te vallen?

[trommelgeroffel]…

Ik raad (je raadt het al) het paleo-voedingspatroon aan. Ik gebruik dit voedingspatroon als sinds 2009 voor mijn cliënten en tot nu toe met 100% succes. En, heel belangrijk, wanneer iemand >25 kg kwijt is geraakt lukt het ook om dit jaren vol te houden. Dat is de kracht van het paleo-voedingspatroon: je hoeft er niet mee te stoppen, en je wilt er op een gegeven moment ook niet meer mee stoppen.

 

‘Jij hebt makkelijk lullen’

Zelf ben ik nooit echt te zwaar geweest maar ook ik heb geen magische genen. Wanneer ik merkte dat ik iets zwaarder begon te worden paste ik echter meteen mijn voedings- of trainingsprogramma aan. Toen ik bijvoorbeeld zo’n 13 jaar terug ging samenwonen merkte ik dat het goede leven begonnen was en dat ik zwaarder werd. Ik word namelijk net zo gemakkelijk dik als ieder ander. Sinds ik echter train en eet volgens de paleo-principes (sinds 2008) is mijn gewicht stabiel. Mijn persoonlijke succesverhaal is dus niet zozeer dat ik de afgelopen maanden tientallen kilo’s ben afgevallen, maar juist dat ik de afgelopen 10 jaar niet te zwaar ben geworden.

 

Wil jij ook graag op je gezonde gewicht komen op basis van natuurlijke voeding?

Laat mij je helpen! Ik heb jarenlange ervaring en ook bij ‘probleemgevallen’ is het gelukt om kilo’s kwijt te raken.

Een goede start is gezonde voeding zoals ik omschrijf in mijn speciale e-book ‘Afvallen met het paleodieet‘. Dat bevat een uitgebalanceerd menu voor 21-dagen, compleet met recepten. Je kunt er direct mee aan de slag.

Voor persoonlijk advies kan je altijd contact met me opnemen.

 

e-book-banner-afvallen
button_contactformulier

2 Comments on “Nadelen van afvallen met maaltijdvervangers”

  1. Hallo, ik ben kilo’s afgevallen (4) EN DAT IS VOOR MIJ ECHT GENOEG.
    Waarom dan mij dan eerst allerlei (smoesjes,smoothies) aanpraten (die wel erg lekker waren hoor (en nog steeds).
    Inderdaad werd het wel wat veel en zoek nu een gulden middenweg om op gewicht te blijven, wat lukt maar ik blijf wel steeds ,niet altijd in het paleogebeuren.
    Ik eet ook wel elke dag een broodje want daar kan ik echt niet buiten en het bevalt me prima.
    Ik blijf dus zeer gericht op voorzichtig zijn. Groetjes Riet.

  2. Gelijk geef ik je, niet aankomen is ook een prestatie, zeker met alle lekkere dingen die we tegenwoordig kunnen eten . Ik had ook meer positieve dingen gehoord over paleo, Gezond en gevarieerd eten met een beetje elke dag sporten werkt altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.