Granola 2.0

Evert BerkelaarBlog, Paleo 2.0, ReceptenLeave a Comment

Wie houdt er nu niet van granola? Alleen de geur er van doet de meesten watertanden. Maar hoe maak je een lekkere variant zonder granen? En wat kan je doen om het laag-calorisch te maken?
Hier vind je de antwoorden.

Gepofte quinoa

Als je, net als ik, liever geen graan gebruikt dan is quinoa een hele goede keuze. Gepofte quinoa wel te verstaan. Het is heel erg licht en als het eenmaal gebakken, is het erg lekker knapperig. Voeg daar nog je lekkerste ingrediënten aan toe en je zult zien hoe veel variaties je hier mee kunt maken.

Image

Basis ingrediënten

Er kan van alles in een granola. Ik zou als basis het volgende aanhouden:

  • Gepofte quinoa
  • Pitten naar keuze
  • Noten of kokos naar keuze
  • Honing of agave naar keuze
  • Snufje zout
  • Kokosolie

Image

Speel met de verhoudingen

Ik zou je aan willen raden om er rekening mee te houden dat gepofte quinoa per eetlepel stukken minder calorieen bevatten vergeleken met noten of kokos. Zo is 100 gram gepofte quinoa een flinke bak vol en 100 gram noten maar een klein laagje in dat zelfde bakje. En die 100 gram gepofte quinoa levert per 100 gram 374 kcal terwijl de noten zo'n 700 kcal per 100 gram leveren. Dat geeft allemaal niet, maar zo kan je de met de verhouding spelen om tot de ideale calorische samenstelling te komen.

Hieronder zie je de voedingsstoffen per 100 gram in verschillende ingrediënten.

Caloriën

Koolhydraat

Vet

Eiwit

Per 100 gram kcal g g g
Gepofte Quinoa 374 77 4 7
Kokos chips 698 16 67 8
Gemengde Noten 624 13 54 18
Zonnebloempitten 633 10 57 18
Honing 320 79 0 1
Agave siroop 300 75 0 0
Kikkererwten, gedroogd 340 42 6 20
Kokos olie 890 0 99 0

Ingrediënten 

Zoals gezegd kan je zelf bepalen welke ingrediënten je kiest en in welke verhoudingen. Ik vind de volgende combinatie erg lekker.

  • 50 gram gepofte quinoa
  • 50 gram kokos chips
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pecannoten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 25 gram kokosolie
  • 10 gram sesamzaad
  • 25 gram agave siroop
  • kaneel naar smaak

Algemene bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Als het kokosvet echt keihard is, dan kan het prettig zijn om dit even vloeibaar te maken in een pannetje
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom
  • Spreid alles uit op een bakplaat met bakpapier erop
  • Zet het in de oven voor 20 minuten
  • Na 10 minuten hussel je met een lepel de granola een beetje om
  • Als de gewenste bruinheid bereikt is haal je de bakplaat uit de oven en, heel belangrijk, dan laat je de granola afkoelen aan de lucht.
  • De granola wordt knapperig tijdens het afkoelen
  • Doe de granola in een afsluitbare bak of pot

En dan? Zodra je granola klaar is doe je het heerlijk door je kokosyoghurt, kwark of wat je maar lekker vindt.

Als je de tabel niet goed kunt lezen kantel dan je telefoon.

Voedingswaarde per portie van 20 gram

Caloriën

Koolhydraat

Vet 

Eiwit

154 kcal 8,1 g 12,6 g 2,6 g

20 gram van deze granola is ongeveer komt overeen met 25 gram van andere granola's

Een voordeel van gepofte quinoa is dat dit erg licht is. Dat betekent dat 20 gram van deze quinoa ongeveer evenveel eetlepels zijn als 25 of 30 gram van een andere granola. Dat maakt dat je met deze granola, als je dat wilt, evenveel kunt genieten met minder calorieën.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.