Waarom je steeds meer moet eten tijdens het afvallen

Evert BerkelaarAfvallenLeave a Comment

Van de week sprak ik een cliënt die beweerde dat zware mensen ‘levenslang’ hebben. Hij doelde op het jojo-effect. Afvallen, aankomen, afvallen aankomen, en dat je leven lang. Ik moest hem ongelijk geven. Je kunt werkelijk afvallen zonder een jojo-effect. Vanuit mijn ervaring is de reden dat dit vaak niet lukt puur dat mensen verzuimen om op tijd meer te gaan eten.

Wat?!? Moet ik méér gaan eten?!?
Ik ben net zo lekker aan het afvallen!

Precies! Juist omdat je kilo’s vet bent kwijt geraakt is de tijd aangebroken om steeds meer te gaan eten. In dit artikel heb je immers kunnen lezen dat de hoeveelheid vet dat je af kunt vallen afhankelijk is van het aantal kilo’s vet dat je hebt. Wanneer je minder vet hebt moet je dus meer gaan eten.

Voorbeeld

Stel je bent 100 kilo bij een lengte van 175 cm en een vetpercentage van 25%. Dit betekent dat je 25 kilo vet hebt. Je kunt dan per dag 25 x 70 kcal dus 1750 kcal halen. Op dat moment kan je dus prima uit de voeten met een dagelijks calorietekort van 1500 kcal. Maar stel dat deze persoon 10 kilo vet is kwijtgeraakt. Hij heeft dan niet 25 kilo vet maar slechts 15 kilo vet. Deze 15 kilo kan slechts 15 x 70 kcal = 1050 kcal per dag leveren. Als deze persoon nu doorgaat met zijn voeding en training en nog steeds een dagelijks calorietekort heeft van 1500 kcal dan is hij genoodzaakt om dagelijks het verschil uit zijn magere massa te halen (spieren, organen etc). Deze persoon vreet zichzelf dan letterlijk op, met alle gevolgen van dien. Hij zal blijven afvallen, maar in plaats van vet verliest hij zijn spieren. De enige optie die je lichaam heeft om het verlies van spiermassa tegen te gaan is door minder te gaan verbruiken. Je stofwisseling gaat naar beneden en op een gegeven moment zal je zelfs aankomen wanneer je slechts 1500 kcal per dag eet. Ik kom deze mensen vaak tegen in de praktijk.

Contra-intuïtief

Het gaat tegen je gevoel in om meer te gaan eten wanneer je afvalt. Je bent te dik geworden doordat je te veel at, en je bent afgevallen doordat je minder at. Je angst is dus logischerwijs dat je weer zult aankomen wanneer je meer gaat eten. Ik snap dat wel. Toch verzeker ik je dat je veilig meer kunt gaan eten. Je eet nu immers minder dan je nodig hebt. Je kunt veilig meer gaan eten tot je op het niveau zit van wat je nodig hebt. Je zult pas zwaarder worden wanneer je meer gaat eten dan je nodig hebt.

Wat gebeurd er als je niet op tijd meer gaat eten

Ik heb te vaak zien gebeuren wat er gebeurd als mensen structureel doorgaan met minder eten en verzuimen om op tijd meer te gaan eten. De volgende verschijnselen kunnen hiervan het gevolg zijn:

  • Jojo-effect
  • Trage stofwisseling
  • Zwaarder worden terwijl je weinig eet
  • Koude handen en voeten
  • Verminderde prestaties
  • Moeheid
  • Andere gezondheidsproblemen

Bereken het zelf!

Met de tools op mijn site kan je zelf berekenen hoeveel je nodig hebt en hoeveel je minder zou kunnen gaan eten.

Daarom dus: eet meer naarmate je vetmassa afneemt!

Train hard, eet paleo, behaal resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.