Hoe snel kan je je vet kwijt raken?

Evert BerkelaarAfvallen2 Comments

Veel mensen denken met een crash dieet in een paar weken ‘even’ een paar kilo vet kwijt te kunnen raken. Alhoewel dit niet waar is gelooft men het toch. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen vals worden voorgelicht door verkopers van supplementen en diëten. Ook worden we allemaal belazerd met ‘voor-en-na-foto’s’ van mensen die beweren in korte tijd veel te zijn afgevallen terwijl dit in werkelijkheid langer geduurd heeft. Wat moet je weten om een realistische kijk hierop te krijgen?

Grenzen

De natuur kent overal bepaalde grenzen in. Zo is er ook een grens aan het aantal calorieën dat je per dag uit je eigen vetmassa kunt halen. Dit blijkt verbonden te zijn aan het aantal kilo’s vet dat je hebt. Je kunt per kg vet dat je hebt ongeveer 70 kcal per dag gebruiken, zo blijkt uit onderzoek (bron) . Als je weet dat 1 gram vet 9 kcal is dan is 70 kcal 7,8 gram vet. Per kilo lichaamsvet kan je dus maximaal 7,8 gram vet per dag verliezen. Hieronder zie je tabel waarin je snel kunt zien wat je vetmassa waard is in termen van calorieën en af te vallen vet.

Tabel: hoe snel kan je je vet kwijt raken
Vet dat je theoretisch kunt verliezen
Jouw vetmassa Kan dagelijks leveren Per dag Per week
10 kilo 700 kcal 77 gram 539 gram
12 kilo 840 kcal 93 gram 651 gram
14 kilo 980 kcal 108 gram 756 gram
16 kilo 1120 kcal 124 gram 868 gram
18 kilo 1260 kcal 140 gram 980 gram
20 kilo 1400 kcal 155 gram 1085 gram
22 kilo 1540 kcal 171 gram 1197 gram
24 kilo 1680 kcal 186 gram 1302 gram
26 kilo 1820 kcal 202 gram 1414 gram
28 kilo 1960 kcal 217 gram 1519 gram
30 kilo 2100 kcal 233 gram 1631 gram

Stel dat je 16 kilo vet hebt en ervoor zorgt dat je dagelijks 1120 calorieën minder eet (of meer verbruikt) dan je nodig hebt. Je zal dan dagelijks 124 gram vet kunnen verliezen en na een week 868 gram vet. Geen magere massa, alleen vet! Dat zou een prima prestatie zijn!

Bereken het zelf!

Ik heb een speciale tool ontwikkeld die je kan vertellen hoeveel jij minder kunt gaan eten. Hiervoor moet je wel je vetpercentage weten.

Afvallen gaat steeds minder snel

Bovenstaande tabel verklaart waarom je steeds minder snel afvalt. In het begin, toen je 20 kilo vet had kon je elke week een kilo vet verliezen, en nu je nog maar 14 kilo vet hebt kan je nog maar 750 gram afvallen. Dit is normaal en gezond. Een bodybuilder met een vetpercentage van 8% kan er een paar weken over doen om een paar honderd gram vet te verliezen om zodoende op 7% vet uit te komen. Te snel en dus spiermassa afvallen is voor hem immers geen optie. Dit komt wederom opnieuw doordat het aantal gram vet dat je kunt verbruiken regelrecht afhankelijk is van het aantal kilo’s vet dat je hebt.

That’s it!

Iedereen die zegt dat je sneller dan in dit tempo af kunt vallen liegt of bedoelt hiermee ook je magere massa en vocht. Je magere massa bestaat o.a. uit je spiermassa en wil je niet kwijtraken. Vocht soms wel. Dagelijkse schommelingen in je gewicht zijn meestal te wijten aan vocht en darminhoud en niet aan vet. Laat je er dan ook niet door gek maken.

De eerste kilo’s

Wanneer je net begint met een calorisch tekort is de kans groot dat je wat opgeslagen energie in de spieren (glycogeen) gaat aanspreken. Volwassenen kunnen ongeveer 400 gram glycogeen hebben, afhankelijk van de spiermassa. Bij het verbruiken van dit glycogeen wordt water gebruikt. Hierdoor verlies je per gram glycogeen ook ongeveer 2 tot drie gram water. Dit kan dus oplopen tot een gewichtsverlies van zo’n 1,5 kilo. Dit motiveert natuurlijk wel maar houd er rekening mee da dit geen vet is, maar glycogeen en vocht. Voor het verliezen van vet gelden de regels uit de tabel.

Wees niet te hebberig!

Zoals hierboven al gezegd kent de natuur bepaalde grenzen. Zo is er ook een limiet aan wat je per dag minder kunt gaan eten. Wat ik niet wil hebben is dat je als lezer met 30 kilo vet denkt dat je dagelijks 2100 kcal minder kunt eten (of kunt verbruiken met sporten). Je lichaam functioneert het beste wanneer je minimaal het aantal kcal van je basis-metabolisme eet. Als je daar onder wilt gaan zitten raad ik dit te doen onder begeleiding. Neem gerust contact met me op als je hierover advies op maat wilt.

Neem contact met me op

 
Wat je basis metabolisme is kan je hier uitrekenen (bovenste getal van de uitkomst).

Train hard, eet paleo, behaal resultaatEvert Berkelaar

Advertentie

2 Comments on “Hoe snel kan je je vet kwijt raken?”

 1. Dag Evert.

  Een vraag.
  Als iemand een BMR heeft van 1600 kcal. (BMR*PAL = 2555 kcal)
  Deze persoon heeft 35% vet wat komt op 38,15 kg vet (109 kg)
  Ze kan dus volgens jouw berekening 2670 kcal minder eten of meer bewegen.
  2670 kcal minder eten is te veel dus dacht ik 1960 kcal minder eten.
  Mijn vraag is nu:
  Moet ik die 1960 kcal van de (BMR*PAL) aftrekken en dat als calorie inname nemen?
  Dus 2555-1960 = 595 kcal eten per dag en de rest haalt ze uit haat vetmassa??

  Ik hoop dat je hier een duidelijk antwoord op kan geven.

  Groet Mark

  1. Hai Mark,

   Je berekening klopt.
   Maar wij berekenen hier de maximale hoeveelheid calorieën die men uit zijn/haar eigen lichaam kan halen. Dit is niet perse het doel om dat maximaal te doen. Vandaar ook jouw vraag lijkt mij.
   Het is dus duidelijk veilig voor deze dame om in calorierestrictie te gaan. Ik zou zelf oppassen met onder de BMR te gaan. En dat is in haar geval alsnog een gigantisch mooi calorietekort. En dit zou ik ook niet te lang achter elkaar doen. Bijvoorbeeld 5 weken van 1600 kcal afwisselen met twee weken zonder calorietekort en dan weer een week of 5 calorietekort. Enz.
   Dan houd je de stofwisseling in stand terwijl je naar verwachting mooie resultaten zult boeken. En met 1600 kcal aan gezonde voeding hoeft er ook geen honger te zijn.
   Succes & groetjes – Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.