21 day challenge! 

Kick je suikerverslaving, dump vet en voel je fitter

Image

Evert Berkelaar & Raymond Nahar
Samen met Raymond van Balans Lichaam en Geest (BLG) organiseer ik deze 21-dagen challenge. Raymond en ik werken al een dik jaar samen in het gezondheidscentrum Corporalis. 

Deze 21-dagen challenge is een ideale manier om tijdens deze lockdown toch nog bezig te zijn met je gezondheid. Jullie kennen Raymond natuurlijk al als jullie trouwe trainer (en steun- en toeverlaat). Een deel van jullie kent Evert ook omdat je hem wel eens in de sportzaal gezien hebt. Maar wat je mogelijk niet weet is dat hij tevens voedingsadvies geeft, docent Orthomoleculaire voeding is, een master in klinische psycho-neuro-immunologie heeft gedaan en dat zijn boek, Paleo 2.0, sinds april 2020 overal in de winkels verkrijgbaar is. Als het gaat om voeding, sport, vasten en afvallen weet hij waar hij over praat. Leuk dus dat Raymond en Evert de handen in één slaan voor deze challange.

Wat is het plan?
We willen jullie uitdagen om je stofwisseling en voedingsstijl in 21 dagen om te turnen zodat je niet meer afhankelijk bent van suikers, meer vet verbrandt (zelfs als je slaapt) en je stukken beter in je vet zit. Dat klinkt super, maar uit ervaring weten we dat deze eerste omslag-periode niet al te comfortabel is. Daarom lijkt het ons goed om dit samen aan te pakken! We weten trouwens ook uit ervaring dat drie weken voor de meeste mensen voldoende is mooie veranderingen te weeg brengen zodat je daarna comfortabel door kunt gaan.

Hoe?
We willen het als volgt aan gaan pakken:
Het begint met een (online) informatieavond waarin je in een half uur tijd de logica achter deze manier van eten uitgelegd krijgt. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe het de komende 21 dagen in zijn werk zal gaan.

 • Je kunt lid worden van de besloten facebookgroep waarin je de ervaringen samen met je lotgenoten kunt delen. Hierin worden zo nu en dan extra tips en/of informatie gedeeld.
 • Je krijgt de keus over twee maaltijdplannen:
  1500 kcal, 100 gram eiwit en < 50 gram koolhydraten
  2000 kcal, 100 gram eiwit en <100 gram koolhydraten
 • Halverwege deze 21 dagen hebben we weer een online meeting van 45 – 60 minuten. Enkele dagen daarvoor ontvang je een mailtje waarin je wordt gevraagd of je ergens specifiek tegen aan loopt. De meest voorkomende vragen worden dan beantwoord.
 • Nadat alle 21 dagen doorlopen zijn bespreken we wat de resultaten zijn en word je aangemoedigd om met de suikervrije leefstijl door te gaan

Wanneer?
De planning is als volgt: 

 • Start met eerste meeting: maandag 11-01-2021 om 20:30 uur
  Voorafgaand aan deze meeting is het handig als je de bestanden al bekeken hebt
 • Tussentijdse meeting: donderdag 21-01-2021 om 20:30 uur
 • Afronding: maandag 01-02-2021 om 20:30 uur
Image

Kosten
Deelname kost € 27,- per persoon 

Huiswerk

 • Doe een goede nul-meting. We leggen je uit hoe je dit kunt doen. (pdf per mail)
 • Bereken bij de volgende stap wat jouw calorische behoefte is gebaseerd op je geslacht en je huidige activiteitenpatroon, lengte leeftijd en gewicht. Als je wilt afvallen moet je natuurlijk minder gaan eten. Bepaal of je wilt gaan voor de 2000 of 1500 kcal.
 • Lees ten minste onderstaande superkorte introductie over het paleodieet.

Korte introductie paleodieet
Bij het paleodieet ligt de focus op voeding waarvan bekend is dat onze voorouders uit het stenen tijdperk dit ook aten. Denk aan vlees, vis, ei, groente, fruit, noten en zaden. Het is voeding waarop wij als mensensoort door miljoenen jaren evolutie het beste op zijn aangepast. Genetisch lijken we nog heel erg op deze oermens terwijl ons voeding en leefstijl enorm is veranderd. Als je om je heen kijkt zie je veel overgewicht, hart- en vaatziektes, diabetes en ergere ziektes die het gevolg zijn van de moderne voeding en leefstijl. Door je lichaam te geven waarop het is aangepast zie je het risico op welvaartsziektes dalen.

Ben je kritisch?
Mooi, wij ook! Maar het paleodieet is sinds voor 2000 al bekend en uit honderden studies blijkt de effectiviteit. Evert zelf is afgestudeerd op een studie waarbij het paleodieet werd ingezet bij mensen met hoge bloeddruk, verstoorde suikerhuishouding, verstoorde bloedvetten en overgewicht. Een controlegroep kreeg de schijf van vijf. Na slechts twee weken bleek dat beide groepen vooruit waren gegaan (in het controle dieet kwamen immers ook geen hagelslag, bier, chips en frisdrank voor) maar dat het paleodieet op meerdere punten significant beter scoorde. Een Nederlands verslag van deze studie vind je hier. Die-hards kunnen de hele studie bekijken via het wetenschappelijke platform Pubmed.
Maar vooral nodigen wij de kritische mensen uit om het zelf te ervaren!

Doe je mee?

Dan is de volgende stap dat je moet kiezen voor het 1500 of 2000 kcal menu. 

>Naar de volgende stap